Bróker Marcsi 33 ügye elévült

Lesznek, akik soha nem kapják vissza a pénzüket. 

Sokan bedőltek Marcsinak

Több nagy brókercég bedőlése után az emberek szerették volna kivenni pénzüket a Karcagon működő magas hozamokat ígérő Kun-Mediátortól 2015 tavaszán. Hiába álltak sorba. A befektetéseket kezelő D. Sándorné, vagyis Bróker Marcsi eltűnt. Bélize-be menekült, innen hozták haza a rendőrök tavaly.  Az utazási irodaként is működő cég tiltott betétgyűjtést is végzett. Az emberek azt hihették, hogy az itt elhelyezett megtakarításaikat értékpapírokba fektetik.

767 rendbeli csalás a vád

Nemrég a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség vádat emelt a Kun-Mediátor milliárdos csalással gyanúsított vezetője ellen 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, két rendbeli sikkasztás, öt rendbeli számvitel rendjének megsértése és jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt.

Az idő pénz

Időközben viszont számos csalás gyanújával indított nyomozás megszűnt az elévülés miatt. Összesen 33, ahogy erről Polt Péter tájékoztatta a jobbikos országgyűlési képviselőt. A harminchárom sértettnek, összesen 211,2 millió forintos kárt okozott Bróker Marcsi. Ezekből 21 esetben a teljes, nyolcban részben megtérítette a kárt, négy esetben viszont egyetlen forintot sem kaptak vissza a befektetők. A megszüntető határozatokkal szemben öten emeltek panaszt, ezek intézése még nem zárult le.

Meddig csalás a csalás?

Lukács László György szerint a főügyészség többnyire arra hivatkozott a nyomozások megszüntetésekor, hogy azzal, amikor a sértettek átadták a pénzt D. Sándornénak, akkor a csalás befejezetté vált. Az ellenzéki politikus azt feszegette az ügy kapcsán, hogy Bróker Marcsi a befektető embereket egészen eltűnése napjáig tévedésben tarthatta, és nem csak addig az időpontig, míg a megtakarított összeget átvette tőlük