Tokody: Tarlós kapitány a narancssárga kalózok karmai közé vezette a főváros hajóját

A Jobbik szerint a fővárosi hiányt hitelből és vagyonfelélésből finanszírozzák.

A főváros költségvetése rendkívül nagy, 114 milliárdos hiánnyal számol, ennek töredékét maradványok felhasználásával, nagyobb részét meglevő befektetések értékesítéséből rendezik, azaz feléljük, amink van – ismertette szerdai sajtótájékoztatóján Tokody Marcell, a Jobbik budapesti képviselője. Fájó pontnak nevezte, hogy a hiány több mint fele, 66,7 milliárd forint hitelfelvételből kerül bele a büdzsébe. „Úgy gondolom, Budapestnek túl sok oka az örömre nincs” – fűzte hozzá az ellenzéki politikus.

Csak hitelből tudja fenntartani magát Budapest

A tervezet szerint a hiányt három forrásból fogják fedezni. 25,3 milliárdot az előző évek maradványaiból, 66,7 milliárd forintot új hitelek felvételéből, további 27,9 milliárdot pedig a meglévő befektetések értékesítéséből teremtenek elő.A legköltségesebb tétel az M3-as metró felújítása. Bár az állami költségvetés 217,5 milliárd forintos támogatást nyújt, ám ez az egyik legnagyobb költségvetési kockázat, mivel a költségek további emelkedésére nincs már fedezete jelenleg Budapestnek.

Emlékeztetett, a két évvel ezelőtti költségvetési vitában azt mondta, „Tarlós kapitánynak nem sikerült kikormányoznia a viharzónából Budapest hajóját”. A mostani helyzetet viszont rosszabbnak nevezte, ugyanis – közölte – a Közfejlesztések Tanácsa révén Budapesten bármiféle fejlesztés kizárólag a kormány jóváhagyásával, beleegyezésével történhet. Tokody ezért úgy látja,

Tarlós kapitány (…) egyenesen a narancssárga kalózok karmai közé vezette a főváros hajóját.

Tokody szerint ez azt jelenti, hogy Budapest pénzügyi autonómiája a nullához konvergál, mozgástere jóformán nincs, és a főváros végképp kiszolgáltatottá vált a kormánynak. Az ellenzéki városatya ezt az állapotot a tanácsi rendszerhez hasonlónak nevezte, szerinte önkormányzatság már csak nyomokban létezik, és a helyzet csak egyre romlik.