Csak hitelből tudja fenntartani magát Budapest

A Fővárosi Közgyűlés a szerdai napon tárgyalja Budapest idei költségvetéstervezetét. A javaslat szerint az idei finanszírozási hiány 114 milliárd forint lesz – értesült a Világgazdaság.

A tervezet szerint a hiányt három forrásból fogják fedezni. 25,3 milliárdot az előző évek maradványaiból, 66,7 milliárd forintot új hitelek felvételéből, további 27,9 milliárdot pedig a meglévő befektetések értékesítéséből teremtenek elő.

A legköltségesebb tétel az M3-as metró felújítása. Bár az állami költségvetés 217,5 milliárd forintos támogatást nyújt, ám ez az egyik legnagyobb költségvetési kockázat, mivel a költségek további emelkedésére nincs már fedezete jelenleg Budapestnek.

Az önkormányzat legnagyobb saját bevétele az iparűzési adó, ebből idén a tavalyinál 11,1 százalékkal több, 155 milliárd forint jut a Fővárosi Önkormányzatnak, a kerületek további 132 milliárd forinton osztoznak.

Az előterjesztés szerint a város működésének finanszírozása és a fejlesztések megvalósítása mostanra már csak a kormánnyal szoros együttműködésben lehetséges.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Kvárik Anita

Friss

Tovább görbült az igazmondó tükör, még színesebb lett a muzsika.
Ha nem lép a vasúttársaság, tüntetésre is sor kerülhet.