Zsidó istentisztelet és „Pina-projekt” a Budapest Pride-on

Igazi csemegéket tartogat az idei homoszexuális felvonulás egyhetes programja. A szervezők szerint Magyarországon a jogállam szisztematikus lebontása zajlik.

képIgazi csemegéket tartogat az idei homoszexuális felvonulás egyhetes programja. A szervezők szerint Magyarországon a jogállam szisztematikus lebontása zajlik, ehhez képest a rendőrség évek óta először nem próbálta betiltani a felvonulást. Ellentüntetésről egyelőre nem tudni, 2010 óta nem volt balhé.

A jövő hét szombati felvonulás kiemelt témája a saját magunk és mások melletti kiállás – derül ki az esemény Facebook oldaláról. A szervezők szerint ez most különösen fontos, mivel az utóbbi három évben „a demokrácia, az alkotmányosság és a jogállam szisztematikus leépítése zajlik Magyarországon”. Az „LMBTQ emberek” főként az Alaptörvény negyedik módosítását (ez többek között kimondja, hogy a családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony) és az új Polgári Törvénykönyvet sérelmezik.

A Szivárvány Misszió Alapítvány által évente megrendezett fesztivál célja – hivatalosan – a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség építése és erősítése, a többségi társadalom megszólítása, a sztereotípiák és előítéletek csökkentése, valamint figyelemfelhívás a jog- és esélyegyenlőség fontosságára.

Hanzli Péter, a Budapest Pride szóvivője a hétfői sajtótájékoztatón elmondta: kiemelten fontosnak tartják a szolidaritást más kisebbségi csoportokkal, a fellépést a rasszizmus, az idegengyűlölet, az antiszemitizmus ellen. A résztvevő több mint húsz civil szervezet csak körülbelül fele LMBTQ, cigány, zsidó és mozgássérült alakulatok is képviseltetik magukat – derül ki az Index érezhetően deviáns-párti híradásából.

Meg sem próbálták betiltani

Ebből az is kiderül, hogy a rendőrség már áprilisban tudomásul vette, és – a korábbi évek gyakorlatától eltérően – meg sem próbálta a közlekedés akadályoztatására hivatkozva betiltani a felvonulást. Ennek egyébként valószínűleg nem is lett volna értelme, mivel az exhibicionista vonaglás korlátozását – a gyülekezési jogra hivatkozva – eddig minden évben elkaszálta a bíróság.

Sőt, az ombudsman négy évvel ezelőtti jelentésében megállapította, hogy a felvonulás résztvevőit arra sem szabad felszólítani, hogy tartózkodjanak a provokatív magatartástól, ez ugyanis „diszkriminatív és sérti a magamutogatók gyülekezési szabadságát”.

Magyarországon az első homoszexuális felvonulást 1993-ban tartották, 1997 óta menetelnek évi rendszerességgel a szexuális kisebbségek szélsőséges képviselői. A nyílt provokáció ellen Európa több országában is rendszeresek az ellentüntetések, amelyek sokszor a tettlegességig fajulnak. Magyarországon 2007-ben volt egy nagyobb összecsapás a menet résztvevői, a tiltakozók és a rendőrség között. Atrocitásokra 2008-ban és 2009-ben is sor került, akkor a rendőrség vízágyút is bevetett az ellentüntetők oszlatására. 2010 óta nagyobb rendbontás nem történt.

Szexualitásról a „Maceszgombóc” teremben

Aki esetleg nem tud várni jövő hét szombatig, és minél előbb szeretne személyesen is hozzájárulni a nemi sztereotípiák ledöntéséhez, az már most hétvégén is találhat elfoglaltságot magának, az idei Budapest Pride ugyanis egy egész hetet tesz ki, június 29-én kezdődik és július 7-ig tart (részletes program).

A fesztivál megnyitója a liberális körökben kultikus helynek számító Gödörben kezdődik Holland Kati „Szeretni emberi jog” című, azonos neműek házassága mellett kampányoló plakátkiállításával. Hétfőn a gyűlöletbeszédről és a szexuális orientációról való gondolkodás történetéről hallgathatunk műhelybeszélgetéseket, utóbbinak a zsidó Bálint Ház „Maceszgombóc” terme ad helyszínt. Aki inkább kulturálódna, annak figyelmébe ajánljuk a Budapesti Anarchista Színház Többszörös Orgazmus című produkcióját az „etikus nem-monogám kapcsolatokról”.

kép

Plakátkiállítás az Amnesty támogatásával

Az érdeklődők ezenkívül „érzékenyítő és problémamegoldó workshopon” vehetnek részt, lesz „RapidRandi” férfiaknak és nőknek, előadás a kirekesztésről, a roma identitásról, a transzfeminizmusról, a „Pina-projektről”, sőt, a tavalyi nagy sikerre való tekintettel megismétlik az „LMBTQ-barát zsidó istentiszteletet” is!

Kerekasztal-beszélgetés a „Hátsó Kapunál”

Július 3-án politikai pártok képviselőit kérdezik kerekasztal-beszélgetés keretében oktatásról, egészségügyről és a transzneműek jogairól a beszédes „Hátsó Kapunál”. (Hogy pontosan kik kaptak meghívást az eszmecserére, egyelőre nem tudni, mindenesetre egy Ertsey Katalin – Novák Előd csörtére pattogatott kukoricával érkeznénk!)

Az egyhetes dzsemborin természetesen „neves művészek” is képviseltetik magukat, többek között a leszbikusságát nemrég nyíltan vállaló írónő, Bán Zsófia, Fischer Iván karmester, Péterfy Bori énekesnő, Kulka János színész, Gryllus Dorka színésznő, valamint Veiszer Alinda műsorvezető.

A szombati hivatalos megnyitó egyébként az V. kerületi Olimpia parkban lesz, ahol beszédet mond Schilling Árpád, a Kréta kör vezetője, Jónás Mariann aktivista és Karsai Dorottya, a Budapest Pride szóvivője. Fellép a Kolin, az Anorganik és Lazy Hammock, a Lashe Shave. (Bár ez utóbbi négy zenekarról szerkesztőségünkben senki sem hallott, ez bizonyára korlátolt, előítéletes, homofób és szexista beállítottságunknak tudható be, amiért ezúton is olvasóink szíves elnézését kérjük!)

B.J.

alfahir.hu