Megszólalt a kínai akkumulátorgyár: három éven belül megépülnek az első létesítmények Debrecenben

Megszólalt a kínai akkumulátorgyár: három éven belül megépülnek az első létesítmények Debrecenben

Mint arról több ízben beszámoltunk, nagy indulatokat váltott ki Debrecenben a kínai CATL beruházása, amely a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyárát építené meg a város határában. A projektre 320 milliárd forintos állami támogatást kapott a kínai cég a kormánytól.

A CATL-vállalat vezetősége először szólalt meg az ügyben, és az Indexnek beszélt a beruházás részleteiről. Közölték,

az akkumulátorgyár kapacitása a projekt befejezését követően a tervek szerint eléri a 100 gigawattórát.

Bejelentették egyúttal azt is, hogy

az első létesítmények várhatóan három éven belül elkészülnek.

A kínai cég szerint nincs ok az aggodalmakra, állításuk szerint talaj- és talajvízszennyezés nem várható.

„A számított levegőterhelése a túlbecslések ellenére, a telephelyen belül is az egészségügyi határérték alatt fog maradni. A projekt nem jelent környezeti és egészségügyi kockázatot”

– írták. Kifejtették, hogy ennek igazolására a telephelyen belül külön monitoring rendszert építenek ki, és a méréseket a hatóság által előírt gyakorisággal fogják végezni.

Annak érdekében pedig, hogy ne kerülhessen veszélyes anyag a környezetbe, zárt technológiát, rozsdavédett tartályokat, légszűrést alkalmaznak, valamint rendszeresen tartanak majd karbantartást és a veszélyzónákat folyamatosan is ellenőrzik.

A vállalat azt is közölte a lappal, hogy telephelyeiken világszerte a „jó szomszéd” filozófiáját követik a gyárakat körülvevő közösségekkel. Úgy fogalmaznak, mindig a helyi lakosok jólétét tekintik elsődleges szempontnak: „számunkra Debrecenben a lakosság vízellátásának biztonsága az első helyen áll” – hangsúlyozták.

Az üzem vízfogyasztása nem veszélyezteti a helyi ivóvízellátást.

"A lehető legkörnyezetbarátabb technológia alkalmazása miatt az üzem átlagosan 3378 köbméter/nap vízfogyasztást fog eredményezni, és számításaik szerint Debrecen jelenlegi vízfogyasztásához képest ez nem jelentős mennyiség"

– fogalmaznak.