Célpont: Nem Orbán mellé álltunk

Simicska nyomdokaiba lépve hívtuk fel a Célpont szerkesztőségvezetőjét, s mivel nem akartuk "megtakarni", szívesen válaszolt. 

 - Mi az oka, hogy nem a korábbi távozókkal egy időben, hanem csak most hagytátok ott Simicska Lajos médiabirodalmát?

 - Azért most álltunk fel, mert ezen a héten lett 10 éves a Célpont, és úgy gondoltuk, hogy a bejelentésünkkel megvárjuk az évfordulót. Részben a már február 6-án távozó Szikszai Péter miatt döntöttünk így, hiszen ő volt a műsor teljes képi megjelenítésének atyja, az ő ötlete volt az is, hogy a Hír TV oknyomozó műsort indítson. Ennek szólt az időzítés, nyilván már hetekkel ezelőtt is biztosak voltunk benne, hogy felmondunk.
 
 - Miért voltatok biztosak benne?
 
 - Ez a háború nem a mi háborúnk, nem is szeretnénk benne részt venni. Ezt kollégáim is így gondolják, egy emberként álltunk föl. Ők sem háborúzni, hanem dolgozni szerettek volna.
 
 - De most mégis, mintha Orbán oldalára álltatok volna, legalábbis ezt sugallja a távozáskor készült videó.
 
 - Egyik oldalra sem álltunk. Tudom, sokan félremagyarázzák, hogy azt mondtuk, "Orbán Viktor nem geci". Ennek nem az volt az oka, hogy az ő oldalára álltunk. Persze tudom, a balliberális média szemében mi mindig "Fidesz-bérencek" leszünk, bár nekik azért figyelmükbe ajánlanék egy-két olyan riportot, ahol fideszes polgármesterekről vagy épp a stadionépítésekről forgattunk.
 
 - Sokan készpénznek veszik, hogy bérelt helyetek lesz a köztévénél. Megvan már, hol folytatjátok?
 
 - Nincs még zsebben a következő szerződés, hiába nyilatkozta ezt Csintalan Sándor, aki egyébként Simicska Lajos meghosszabbított balkeze. Ezt kategorikusan cáfolom, egyikünknek sincs még semmiféle szerződése, bár azt nem mondom, hogy távozásunkat követően nem kaptunk megkereséseket. Tárgyalások folynak, majd eldől, hogy mi négyen hová kerülünk.
 
 - Tehát együtt maradna a szerkesztőség?
 
 - Igen, négyen álltunk fel, és együtt szeretnénk folytatni.
 
 - Mi a tapasztalatotok, Simicska mindig is ilyen volt, vagy az utóbbi időben pattant el benne valami?
 
 - Megmondom őszintén, én kedden beszéltem életemben először Simicska Lajossal. Az első telefonbeszélgetésünk teljesen normális hangnemben zajlott, megkért minket, hogy maradjunk - pénzről, egyébként későbbi nyilatkozata ellenére, szó sem esett. Abban állapodtunk meg, hogy másnap délelőtt összehívom a Célpont stábját, és elmondom nekik, hogy mi a tulajdonos kérése, majd közlöm vele a döntésünket. A beszélgetés során egyébként azt mondta, igenis van háború közte és Orbán között, amit ő fog megnyerni, ezért fordulatot várt el és követelt Liszkay Gáboréktól, akik cserben hagyták a felmondásukkal. Ez nagyjából éjjel 11-kor történt, majd később visszahívott, itt már kicsit más volt a hangja, ahogy változott a hangnem is. Közölte, hogy ha fel merek állni, akkor szétüt. Odahívhatok akár három kamerát is, akkor majd a kamerák előtt ver szét. 
 
 - Mi történt ezután?
 
 - Másnap reggel Csintalan Sándorral hívatott föl, aki másfél órán át győzködött, majd közölte, hogy 10 percem van dönteni. Ekkor jeleztem, hogy Simicskával nem ebben állapodtunk meg, de azt mondta, az a megegyezés érvényét vesztette. Tíz perc alatt döntöttem: így nem kívánom folytatni. Ki akarna egy olyan tulajdonosnak dolgozni, aki veréssel fenyegeti a munkavállalóit?
 
 - Akkor továbbra is Simicska a vezető? Nem lepődünk meg persze, de a hírek másról szóltak. 
 
 - Az azért számomra rettenetesen furcsa, hogy másfél hete óriási sajtóvisszhangot váltott ki az, hogy Simicska kiszállt a Hír TV-ből, az elnök pedig Fonyó Károly lett. Ehhez képest Fonyó Károly tudomásom szerint jelenleg Spanyolországban pihen, és az elmúlt időszakban bent sem volt a Hír TV-nél. Simicska Lajos viszont továbbra is tulajdonosként tárgyal. Itt nemcsak a lóláb lóg ki, hanem az egész ló.
 
- Hogy látjátok Simicska médiabirodalmának a jövőjét?
 
- Nagyon sajnálom azokat, akiket nem újságíróként, hanem katonaként akarnak foglalkoztatni egy ilyen háborúban. Én ebben nem kívánok részt venni, szerződésem szerint riporter, szerkesztő-riporter vagyok, nem pedig katona.
 
- Pártkatonára gondolsz?
 
- Akár pártkatona, akár egy háborúban részt vevő katona, akinek adnak egy dossziét, hogy ebből készíts anyagot, mert ha nem teszed meg, akkor holnap ki vagy rúgva. Tudomásom szerint emiatt robbant ki a botrány, azért álltak fel Liszkay Gáborék is, mert ki kellett volna rúgni azokat, akiknek nem tetszett ez a fordulat.