Célunk a világuralom

Vitathatatlan, hogy a Leander Rising Magyarország egyik feltörekvő rockzenekarának számít, dalaikat a világ minden táján hallgatják. Rövid interjú Köteles Leander frontemberrel.

Vitathatatlan, hogy a Leander Rising Magyarország egyik feltörekvő rockzenekarának számít, dalaikat a világ minden táján hallgatják. Rövid interjú Köteles Leander frontemberrel.

- Nem hétköznapi múlt áll a Leander Rising, avagy eredeti nevén a Leander mögött. 2009-ben gyakorlatilag egyedül kezdtél számokat írni, és te magad játszottad is fel őket több hangszeren, a dalok pedig meggyőző sikert arattak. Kezdjük az elején: sejtetted, hogy az egyszemélyes Youtube-zenélésből egy sikeres zenekar fejlődik majd ki?

Őszintén szólva ezen sosem gondolkodtam, bár lett volna okom azt sejteni, hogy ha jól csinálom, összejöhetnek a dolgok, mivel semmi nem érdekelt a zenén kívül. Ennek ellenére úgy gondolom, meg lehet állni pillanatokra és örülni a sikereknek, de közel sem járunk ott, ahova el szeretnénk jutni, de hát ez a legszebb az egészben: az út.

- Tudsz szólógitáron, basszusgitáron és zongorán is játszani, emellett pedig széles skálán énekelsz. Te az a fajta kisgyerek voltál, akit fociedzés helyett zeneórákra küldtek? Honnan ez széleskörű tudás?

Szerencsére a szüleim sosem erőltették a sportot, bár lehet, hogy kellett volna, mert igazából még a térdemet sem értem el. A zongorát valóban korán kezdtem, és mivel rohadt lusta voltam megtanulni kottát olvasni, ezért hallás után szedtem le a komolyzenei darabokat. Ennek ma már nagyon örülök. Egyáltalán nem tudok amúgy gitározni, vagy legalábbis csak annyira, hogy az dalírásra elég legyen, és pontosan emiatt sem tartom magam hangszeres zenésznek. Mai napig nem tudom a zeneelméletet, és még egy skálát sem tudok lejátszani, viszont pontosan ezért nincs is mit megmutatnom, tehát átadhatom minden tudásomat a dalírásnak. Az ének meg egy belső fizikai kényszer nálam. Csak úgy jön.

- Vörös Attila szólógitáros volt az első olyan társad a Leanderben, aki megjelenik a klipekben. Azóta már négyen vagytok, egy tagcsere után a véglegesnek tűnő felállás szerint Budai Béla ül a doboknál, Takács József „Jozzy” pedig szintén szólógitározik, míg te vagy a basszeros. Hogy ment a zenekar felépülése, haveri körből verbuválódtatok?

Attilával kezdtük, ő hozta Jozzyt és a Bélát is, akiket közös Panterázós koncertekről ismert. Beletalált a legjobbakba, úgyhogy ezért hálás vagyok, egy nagyon jól működő kis gépezet vagyunk!

- Első albumotok 2012-ben jelent meg Szívidomár címen, amit angol nyelven külön is kiadtatok. Ma már nem a lemezeladás, hanem inkább a Youtube-megtekintések száma dominál, amiben nem álltok rosszul, hiszen több dal is egymilliós nézettség felett jár. Persze így is felkerült a lemez a MAHASZ lista dobogójára. Nehezebb, vagy könnyebb volt másokkal együtt írni a dalokat, mint egyedül?

A dalírás nálunk többfázisos dolog. Mindig a zene születik meg először, Attila, ahogy én is, egyedül szeretünk zenét írni. Bedobjuk, és utána a zenekar a sajátjára formálja. Jozzy már inkább párban szeret zenét írni, a szövegekért pedig én felelek.

- A Szívidomár megjelenésekor meg kellett változtatnotok a neveteket, Leanderről Leander Rising-ra. Ha jól tudom, kiadójogi problémák miatt volt erre szükség, miről volt szó pontosan?

A külföldi megjelenés miatt jelzett egy német jazz zenész, hogy a név foglalt, úgyhogy oldjuk meg. Szükséges rossz volt :)

s

- Október közepén megjelent második nagylemezetek, ami az Öngyötrő címet kapta. Nem lett gyenge anyag, ráadásul a lemezeladási listákon ez is kiválóan szerepel. Alkotóként miben érzed másnak, mint a Szívidomárt?

Leginkább abban, hogy itt mindenki jobban részt vett a dalok zenéjének megírásában, ezért egy színesebb egész a lemez, és mégis jobban egyben van, mert már ott van mögöttünk az a pár év.

- Kiről, vagy miről szól a 27 év című szám? Egy konkrét tragédiát dolgoz fel, vagy közvetettebben kell érteni szöveget?

Mindannyian ismerjük a 27-es klubot, amikor ’’művészlelkek’’ rájönnek, hogy fel kellene nőniük. Valaki összeszedi magát, valaki meg szépen lassan belehal az életébe. Nekem személy szerint a legnehezebb évem volt, egyfajta korszak lezárása a dal.

- Járjátok az országot, mindenütt felléptek ahol csak tudtok, már külföldi bulik is akadnak. Van valami meghatározott célotok, kimondható álmotok, amit el szeretnétek érni?

VILÁGURALOM Üvöltés

H.A.

alfahir.hu