Csak a szokásos: Gulyás szerint Brüsszel húzza az időt és visszatartja az uniós pénzeket

Csak a szokásos: Gulyás szerint Brüsszel húzza az időt és visszatartja az uniós pénzeket

Nincs új a nap alatt: azonnali tűzszünet, Brüsszelezés, "migránsgettózás" - a szokásos kommunikációs panelek hangzottak el a kormányinfón. Orbánék novemberre egyszámjegyű inflációt akarnak.

A szerdai kormányülés után csütörtökön ismét kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délelőtt Facebook-oldalán jelentette be, hogy a brutális infláció novemberben nyugdíjkiegészítést kapnak az idősek. Egy átlagnyugdíjas félhavi extrapénzt fog kapni. Vagyis átlagnyugdíjra (208 500 forint) vetítve 104 ezer forint körüli plusz összeget visz majd a postás novemberben.

Gulyás arról beszélt, hogy

a plusz pénz közel 200 milliárd forintos kiadást jelent a költségvetésnek.

Az Orbán-kormány nem akar "migránsgettókat" Magyarországon - de akkor miért akarnak félmillió ázsiai migránsmunkást betelepíteni az országba?

A kancelláriaminiszter szerint eszméletlen állapotok alakultak ki Európában. Úgy látja: az Uniós által erőltetett “migrációs paktum” lényege, hogy Lampedusát csináljanak Európából.

“Nem akarunk migránsgettókat Magyarországon” - fogalmazott.

Az uniós pénzek továbbra sincsenek a kanyarban sem

Az Európai Bizottsággal történő egyeztetésről azt mondta, a Bizottság húzza az időt és visszatartja a pénzeket.

“Reméljük, hogy nem azért van, mert a pénzt másra költötték el, ne adj isten európai unión kívüli országra költötték el” - mondta, hozzátéve, hogy Brüsszel visszaél a hatalmával.

Gulyás elismételte Orbán szavait az ukrajnai háborúról

A kormány álláspontja az, hogy a magyar anyanyelvi oktatást ellehetetlenítő ukrán oktatási törvényt nem módosítása nélkül semmilyen ügyben nem tudják támogatni Ukrajnát.

Gulyás Gergely szerint jól tették, hogy bevezették az ukrán gabonaimport tilalmát.

Az orosz-ukrán háborúról szólva azt mondta, a vérontás befejezéséhez azonnali tűzszünetre lenne szükség, de ehhez Egyesült Államok is kell.

Novemberre egyszámjegyű inflációt akar a kormány

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a jövő évi gazdasági kilátások kapcsán arról beszélt, hogy

az idei évben letörik az inflációt, novemberre egyszámjegyű lesz az infláció. 2024 pedig a gazdaság helyreállításának éve lesz, mondta.

Online árfigyelő

Szentkirályi Alexandra elmondta, új, térképes szűrési funkcióval bővült az online árfigyelő, emellett újabb kiskapukat zártak be a bolthálózatok trükközésének csökkentésére.

Kifejtette, lassan a 100 millió forintot is eléri a kiszabott bírságok összege.

(Címlapkép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. szeptember 13-án. MTI/Balogh Zoltán)