Csak addig mehet a biznisz, ameddig jó barát vagy

A nol.hu-n megjelent cikkel kapcsolatban nem is az a legnagyobb gond, hogy sok száz milliós közpénzek vándoroltak el, hanem az, hogy bár ezt rendkívül látványosan, egyben kisstílű módon csinálták, a fülkeforradalmista állami ellenőrző szerveket ez csak azután érdekelte, hogy Simicska Lajos gecinek nevezte Orbán Viktort.
 
 
A történet lényege, hogy a kétszázmillió forintot fizetett egy internetről letöltött és újrahasznosított tanulmányért az egyik állami vállalat, az Atev Zrt. A 13 milliárd forintos forgalmat generáló vállalatnak az országban keletkező állati melléktermékek begyűjtése, illetve ártalmatlanítása a feladata. A vezetője 2010-től 2014. októberéig az az Ádor Sándor volt, akit a Simicska-Nyerges körhöz szokás kötni.
Az ügymenet egyébként szintén a régi időket idézi meg. Csinálj egy céget, írasd azt rá egy szegény ember nevére, majd következmények nélkül élj meg a bevételből!
Az ügyben érintett cég úgy készített az Atev Zrt.-nek négy, egyenként 25 oldalas tanulmányt - tehát minden egyes gépelt oldallal kétmillió forintot keresett -, hogy letöltött az internetről egy már évek óta elérhető – egyébként a derecske–létavértesi kistérségi társulás állatihulladék-kezelési projektjéhez készült – dolgozatot, majd minimális mértékben átdolgozva átadta az állami tulajdonú megbízónak.
 
Egyszerűen kitörölte a kistérségnek készült dokumentumban szereplő neveket, helyükre pedig beírta a szomszédos országok neveit,­ és beiktatott néhány új adatot.
 
A Népszabadság a múlt héten számolt be arról, hogy a Kehi október 1-jén költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett a rendőrségen. A kormányzati szervezet szerint az internetről leszedett tanulmány csak egy a sok botrányos ügy közül:

számításai szerint a vagyoni hátrány és a kár összességében elérheti a másfél milliárd forintot.

Mert, ami korábban belefért, az most már szemet szúr.