3,2 millió forintra is rúghat az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a Balatonnál

3,2 millió forintra is rúghat az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a Balatonnál

Háromszoros különbségeket is detektáltak azt tekintve, átlagosan milyen drágán adnak el új ingatlant egyes Balaton-parti településeken.

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: míg Balatonfüreden átlagosan 1,18 millió forint a négyzetméterenkénti ár, Balatonakarattyán már átlagosan 3,2 millió forintért kínálják a fejlesztők az új építésű lakások négyzetméterét

- adta hírül az Otthon Centrum csütörtökön.

Az MTI-vel megosztott közlemény idézte Kosztolánczy Györgyöt, az Otthon Centrum vezérigazgatóját, aki elmondta,

jellemzően az ingatlan vízparttól, illetve fővárostól való távolsága a két legmeghatározóbb tényező az árak alakulásában.

A legnépszerűbb magyarországi nyaralóövezetben 65 projektben 2500 lakás épül, ezeknek nagyjából a fele érhető el jelenleg. A projektek kínálati fajlagos átlagára 1,81 millió forint négyzetméterenként - ismertette a cég vezérigazgatója, aki arról is beszámolt, hogy a projektszámok ugyan megegyeznek az előző negyedéves értékkel,

ám pillanatnyilag 7 százalékkal kevesebb lakás épül.

Kiemelték, hogy a legtöbb projekt és lakás Siófokon épül, ahol 19 projektben 740 lakás kivitelezése kezdődött el. A tópart legnagyobb városában átlagosan 2,1 millió forintért kínálják az új lakások négyzetméterét, ami 2,8 százalékkal múlja felül az előző negyedéves értéket. Siófok után kilenc projekttel Balatonlelle következik, míg Balatonfüreden, Balatonszemesen, Keszthelyen és Zamárdiban négy-négy projekt van folyamatban. Balatonszemesen körülbelül 350, Keszthelyen 263, Balatonlellén pedig 218 új lakás épül - sorolták.

Kosztolánczy György arra is felhívta a figyelmet, hogy

a legkevésbé drága és a legdrágább település átlagos kínálati négyzetméterára között háromszoros a különbség: A "legolcsóbb" város Balatonfüred 1,18 millió forinttal, amelyet Badacsonytomaj 1,2 millióval, Fonyód 1,44 millió forinttal követ. A neves tópart legdrágább települése Balatonakarattya, ahol az új építésű lakások négyzetméterét átlagosan 3,2 millió forintért kínálják a fejlesztők.

A második helyen Zamárdi, a harmadikon Alsóörs áll, a településeken az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 2,24 millió, illetve 2,14 millió forintot tesz ki - jegyzi meg a közlemény.

Ismeretes, a kampányoló Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter szerint a Balatonra lakóhelyként és nyaralóhelyként kell tekinteni. Bár korábban elismerte, hogy a Balatonnál az egyik legmagasabbak az ingatlanárak, s nehéz életet kezdeni az emiatt elöregedő térségben.

(Címlapkép: A drónnal készült felvételen az épülő BalaPort szállodakomplexum Balatonfüreden 2023. szeptember 12-én. MTI/Vasvári Tamás)