Rendhagyó áresés várható a benzinkutakon

Rendhagyó áresés várható a benzinkutakon

Szokatlan ugyan, de e hét szombaton lesz újabb árváltozás az üzemanyagpiacon. Mutatjuk, milyen árakon lehet majd tankolni.

Rendkívüli módon, avagy a szokásos szerda-péntek ütemezést megszakítva a héten szombaton lesz újabb árváltozás a benzinkutakon – írja a Portfolio.hu.

A lap felidézi, hogy ez nem az első rendkívüli árintézkedés a héten: a Mol ugyanis hétfő délután jelentette be, hogy mind a benzin, mind a gázolaj kiskereskedelmi árát literenként 10 forinttal csökkenti az összes töltőállomásán.

Május elején tehát folytatódni látszik a hazai üzemanyagárak csökkenési trendje. Igaz, volt is honnan indulni.

Mindez a konkrét számok nyelvén azt jelenti, hogy az alábbi módon alakulnak az árak szombattól:

🟢 A dízel átlagára 618 forint lesz,

⚫ a 95-ös benziné pedig 631 forint.

Ezzel a gázolaj körülbelül 5 százalékkal lett olcsóbb bő három hét alatt, míg a benzin ára nagyjából 3 százalékot csökkent a 650 forintos idei csúcsról, amit április közepén láthattunk.

Mint emlékeztetnek, Nagy Márton a kormányzati kommunikációban már megfogalmazta, hogy a legfontosabb üzemanyagtípusoknál, vagyis a 95-ös benzinnél és a gázolajnál a régiós átlagtól való eltérés mértéke előbbi esetében 27 forint, utóbbinál pedig 10 forint literenként. Ezt a különbséget kell az üzemanyagpiaci szereplőknek két héten belül megszüntetniük. Erre már a Mol is meglépte az árcsökkentést.

Igaz, a helyzetet megoldandó a jövedéki adó mértékének megváltoztatása érdemben fel sem merült. A kormány létrehozta a KSH régiós üzemanyagár-összehasonlító rendszerét, s a nemzetgazdasági miniszter szerint ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges beavatkozásnak.

(Címlapkép: Üzemanyag-jelölő címkék töltőpisztolyokon egy benzinkúton Debrecenben. MTI)