A per végső kimeneteléig ideiglenesen felfüggesztette a bíróság a gödi akkugyár működését

A per végső kimeneteléig ideiglenesen felfüggesztette a bíróság a gödi akkugyár működését

A bírósági döntés értelmében a hatóságnak meg kell tiltania a gyár környezethasználatát és el kell rendelnie az üzem működésének felfüggesztését. Sőt, a Samsung-gyár titokban tervezett bővítése is ugrott egyelőre...

"A Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület elérte: a Samsung-gyár környezethasználati engedélye ellen benyújtott keresetünk alapján a bíróság az általunk kért azonnali jogvédelem intézményét alkalmazva a per végső kimeneteléig hatálytalanította a Samsung SDI Zrt. gödi gyárának környezethasználati engedélyét" - írta csütörtökön Facebook-oldalán az egyesület.

Az ominózus posztban az április 24-én megkapott bírósági végzést is csatolták. Mint írták:

A döntés értelmében a hatóságnak meg kell tiltania a gyár környezethasználatát és el kell rendelnie az üzem működésének felfüggesztését

Mint ismert, a Pest Vármegyei Kormányhivatal 2023. decemberében annak ellenére adta ki tíz évre a környezethasználati engedélyt az akkugyárnak, hogy mint korábban megírtuk, a gödi Samsung-gyár telephelyén 39 esetben szabtak ki iparbiztonsági bírságot.

Az Egyesület tavaly decemberben nyújtott be keresetet a környezethasználati engedéllyel szemben.

Az egyesület mint felperes 2024. április 24-én vette kézhez a Budapest Környéki Törvényszék végzését, mely elrendeli a gödi gyár környezethasználati engedélye ellen benyújtott keresetindítás teljes halasztó hatályát

- fogalmaznak.

A környezetvédelmi hatóságnak mindenesetre értesítenie kell a Samsung SDI-t a végzésről.

Hogy ez biztosan megtörténjen, a Göd-ÉRT levélben szólította fel a kormányhivatalt, illetve a Samsung SDI Zrt-t, hogy mivel az egységes környezethasználati engedély hiányában a gödi üzem nélkülözi a működéshez szükséges engedélyt, a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. gödi telephelyén folytatott tevékenységét azonnal fel kell függeszteni.

A Facebook bejegyzésből kiderült továbbá, a bírói döntés következménye az is, hogy

a nem hatályos környezethasználati engedély miatt a gyárbővítés érdekében indított új eljárás lefolytatása nem jogszerű, így az új gyáregységek építéséhez nem adható ki engedély.

Mint megírtuk, az immár fideszes vezetésű Göd honlapján egy eldugott közleményből derült ki, hogy tovább akarják bővíteni a Samsung akkugyárát.

Magzatkárosító oldószert találtak a Samsung-gyár mellett kiömlő szennyvízben

Ahogyan arról az Alfahír beszámolt, alig egy hónapja akkumulátorgyártáshoz használt, magzatkárosító oldószert talált a Greenpeace Magyarország a gödi Samsung-üzem mellett kiömlő szennyvízben.

Négy év alatt 88 tonnányi magzatkárosító oldószerrel szennyezte Göd levegőjét a Samsung-gyár

Nem ez volt az első alkalom, hogy Gödön az emberi egészségre rendkívül veszélyes méreg kerül ki a környezetbe. Mint megírtuk, 2019 és 2022 között rendkívül nagy mennyiségű, 88 tonnányi magzatkárosító oldószerrel szennyezte Göd levegőjét a Samsung-gyár. A SungEel Kft. akkumulátorfeldolgozó üzemeihez hasonlóan a rákkeltő nehézfémek megengedett mennyiségének sokszorosa volt kimutatható a gödi gyárban is, sőt a dolgozók mérgező anyagokkal való veszélyeztetése is folyamatosan nőtt az évek során.

(Címlapkép: A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án. MTI/Mónus Márton)