Czomba Sándor szerint 120 ezer inaktív ember tudna még dolgozni ma Magyarországon

Czomba Sándor szerint 120 ezer inaktív ember tudna még dolgozni ma Magyarországon

Ugyanez az államtitkár árulta el nemrég, hogy már legalább 120 ezer vendégmunkást engedtek és hívtak be hazánkba. Most egy 150 milliárd forintos foglalkoztatási program indulását is bejelentette.

Csütörtöktől elérhető a 30 évesnél idősebb álláskeresőknek szóló, 150 milliárd forintos támogatási rendszer - mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az M1-en csütörtökön.

A GINOP Plusz program révén Czomba Sándor azt ígérte, 77 ezer embert terveznek megszólítani, 50 ezret támogatni és 23 ezret képzésekbe bevonni. Ma szerinte Magyarországon 120 ezer inaktív ember tudna dolgozni, és a regisztrált álláskeresők száma 230 ezer körül van.

A kormánypárti politikus ismertetése szerint a programnak öt eleme van: maximum havi 250 ezer forintig bértámogatást adnak, lakhatási támogatás címén legtovább 12 hónapig 186 ezer forint albérleti hozzájárulást lehet igénybe venni, 60 kilométeren belül lévő munkahely esetén 10 kilométerenként 10-12 ezer forint hozzájárulást adnak az utazáshoz, és van lehetőség képzésekre is. Ezen kívül lesznek a foglakoztatást segítő szolgáltatások, mivel azokat, akik évek óta nem dolgoztak, mentálisan is alkalmassá kell tenni a munkára.

Álláskereső ösztönző juttatás címen a megélhetéshez is havonta hozzájárul a program - közölte az Orbán-kormány államtitkára, aki arra is kitért:

A támogatás célcsoportjába a tartósan munkanélküliek, a hátrányos helyzetű régiókban élők, az 50 év felettiek, és a legfeljebb 8 általános iskolai osztályt végzettek tartoznak. A nem hátrányos helyzetűeknek négy, a hátrányos helyzetűeknek hat hónapig járulnak hozzá a bérhez.

Czomba beszélt arról is, hogy Magyarországon a foglalkoztatottsági arány a 20 és 60 év között 81 százalék, ami az Európai Unióban a hetedik legjobb adat. A cél a 85 százalékos arány elérése, ami a három legjobb foglalkoztatottsági mutató között lenne az EU-ban. Úgy vélte, erre reális esély van,

"a gazdasági növekedés beindításával a foglalkoztatási adatokon tovább tudunk javítani"

- vélekedett a politikus.

A fideszes narratívát harsogó államtitkár a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy európai uniós forrásból korábban a 30 év alatti álláskeresőknek szóló Ifjúsági Garancia Programot indították el 200 milliárd forintos keretösszeggel. Ezt követi most - szintén uniós forrásból - a 30 éven felüli álláskeresőket célzó 150 milliárdos csomag.

Emlékezetes, a közelmúltban ugyanígy Czomba Sándor volt az, aki a kormány nevében elárulta, hogy már 120 000 harmadik országból jött vendégmunkás van az országban. Az államtitkár szerint a vendégmunkások tömeges behozatalára azért kényszerül rá a magyar gazdaság, mert a siralmas demográfiai adatok szerint nem születik elég magyar gyermek. A következő hat évben 300 ezer magyar munkavállaló fog kiesni a rendszerből, ráadásul a multik hozhatják be a legtöbb vendégmunkást a Fidesz kormánya segítségével.

(Címlapkép: Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár beszél, mellette Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2024. május 15-én. MTI/Purger Tamás)