A kormány EU-s pénzből havi 180 ezres albérlet-támogatást ad a 30 év alattiaknak

A kormány EU-s pénzből havi 180 ezres albérlet-támogatást ad a 30 év alattiaknak

Czomba Sándor államtitkár harangozta be, hogy áprilisban indul a fiatal álláskeresők elhelyezkedését orvosló Ifjúsági Garancia Plusz program, a lakhatási mellett utazási és bértámogatással.

Áprilisban indul a kormány 200 milliárd forintos keretösszegű, 30 év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz programja - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 kedd reggeli adásában.

Magyarországon az aktivitási ráta az EU első harmadában van, de ez az arányszám a 30 alatti, illetve az 55 év feletti korosztályokban az uniós átlagnál mintegy 10 százalékponttal alacsonyabb

- mondta Czomba, hozzátéve: ezért kell ezekben a csoportokban az aktivitást erősíteni és segíteni a pályakezdő fiatalok belépését a munkaerőpiacra.

Az államtitkár kifejtette, hogy

az Ifjúsági Garancia Plusz program három lábra épül: bértámogatás, albérleti és útiköltség-hozzájárulás.

Ismertette:

🟢 Az állam négy, illetve hat hónapig a munkabér 50 százalékát átvállalja a munkáltatótól.

🟢 Amennyiben a munkahely a lakóhelytől 60 kilométernél messzebb található, a program keretében a minimálbér 70 százalékáig, 180 ezer forintig albérleti támogatás igényelhető.

🟢 Hatvan kilométeres távolságon belül pedig 10 kilométerenként 10 ezer forintos útiköltség támogatást biztosítanak.

Czomba Sándor úgy látja, a program elemei között piacképes tudást biztosító képzési támogatás is szerepel.

A kormány tervei szerint a 200 milliárd forintos program 2024 és 2029 között mintegy 84 ezer fiatal munkához jutását segítheti. Ezen belül 60-70 ezren bértámogatásban és 25-30 ezren képzésben részesülhetnek - vetítette előre.

Az NGM államtitkára

fontosnak nevezte, hogy a mintegy 23 500, 25 év alatti regisztrált álláskereső fiatal minél hamarabb munkaerőpiaci tapasztalatot szerezhessen.

Kitért arra is, hogy a regisztrált álláskeresők száma mintegy 240 ezer, ezen felül a passzív inaktívak száma eléri a 60 ezret, és a kormány ennek a csoportnak a munkaerőpiacra történő bevonását is támogatni kívánja. A tervek szerint az Ifjúsági Garancia Plusz programhoz hasonló támogatás indul a 30 év felettieket célozva - ígérte Czomba Sándor, aki azonban a nem regisztrált álláskeresőkről, pályakezdőkről nem szólt.

Mint arra a hvg.hu felhívja a figyelmet, először Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszélt arról, hogy a kormány az EU által feloldott fejlesztési források, avagy a Ginop-pénzek egy részét a foglalkoztatottság növelésére kívánja fordítani.

(Címlapkép: Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a SzakMÁzz! pályaválasztási kiállítás megnyitóján a Budapesti Olimpiai Központban 2023. október 18-án. MTI/Lakatos Péter)