A külügy szerint nem gond, hogy házi őrizetbe zárták a debreceni akkumulátorfólia-gyárat építő cég alapítóit

A külügy szerint nem gond, hogy házi őrizetbe zárták a debreceni akkumulátorfólia-gyárat építő cég alapítóit

A külügyminisztérium szerint nem okoz fennakadást, hogy a Debrecenben akkumulátorfólia-gyárat építő Semcorp két tulajdonosa házi őrizetbe került Kínában, mert az ottani hatóságok gyanúja alapján titokban külföldre akarták vinni saját cégük tőkéjét - írta meg a 24.hu.

A hírek szerint 1,4 milliárd dollárt (kb. 520 milliárd forintot) csatornáztak ki a Semcorp Csoportból. A magyar kormány 13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított a kínai cég debreceni gyárépítéséhez - emlékeztettek. Magyarországon azonban eddig nem jelentek meg hírek a kínai vizsgálatról.

Semcorp alapító-tulajdonosai ellen előbb nyomozást indítottak, majd házi őrizetbe vették Paul Xiaoming Lee-t és Tony Xiaohua Li-t. A milliárdos testvérpárra a múlt év végén csaptak le a rendőrök.

A két testvér és családjaik vagyonát összesen több mint 10 milliárd dollárra, megközelítőleg 3700 milliárd forintra becsülik.

A lap felidézte, a vállalat 2020-ban állapodott meg a magyar kormánnyal, hogy Debrecenben, a Déli Gazdasági Övezetben építi fel az első európai gyárát, amely képes lesz arra, hogy a világ teljes szeparátorfólia-szükségletének tíz százalékát előállítsa. Ezután következett 2021-ben a fóliagyár debreceni alapkőletétele. Az ünnepségen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházást a magyar-kínai gazdasági együttműködés sikertörténetnek újabb fejezetének nevezte.

A beruházó cég megbízhatóságára vonatkozó kérdésre a 24.hu-nak a kormányzat azzal reagált: "a projekt kapcsán a vállalat semmilyen fennakadást sem jelzett, a beruházás gyors ütemben halad, aminek köszönhetően az idei év első felében már a próbaüzem megkezdésével lehet számolni."