A rákbetegek hosszú órákat várnak a szabad ég alatt Debrecenben

A rákbetegek hosszú órákat várnak a szabad ég alatt Debrecenben

Méltatlan körülmények között kell várakozniuk a Debreceni Egyetem onkológiai részlegén a betegeknek: hétfőn is hosszú sorok alakultak ki, a szabad ég alatt vártak órákat bejutásra a betegek - írja a népszava.hu.

Körülbelül százhúsz-százharminc beteg várt arra hétfőn, hogy bejussanak a Debreceni Egyetem onkológiájára. a Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzat egyik képviselője, Köteles László elmondta a lapnak, hogy amikor reggel kilenckor beállt a sorba, már akkor legalább hetvenen várakoztak. A képviselő azt mondta, ő maga március óta jár ide, és többször szóvá tette az embertelen körülményeket az intézmény vezetésének. Merthogy nem csak most, a hosszú hétvége után voltak ennyien, hanem minden egyes alkalommal, ahányszor csak kezelésre jött.

Elmondása szerint a daganatos betegek többsége erős fájdalommal, leromlott fizikai állapotban várakozik két-három órákat is, csak azért, hogy a regisztrációs pultig eljussanak. A sorállással még nem ér véget a kálvária: néhány órát kell várni a leletek kiadására és arra is, hogy az orvos megvizsgálja őket, majd kiírja a kemoterápiát. Ezt követően "már csak" 1-2 óra és az infúziót már ülve kapják a betegek.

Július végére csaknem 37 milliárd forinttal tartoztak a magyar kórházak a beszállítóknak

Csaknem 37 milliárd forintnyi tartozást halmoztak fel július végére az egészségügyi intézmények, ebből a fekvőbeteg-ellátóknál 36,7 milliárdnyi adósság gyűlt össze. A Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai alapján az adósság egy hónap alatt 1,8 milliárddal nőtt, az idei átlagos havi gyarapodás 5,2 milliárdra emelkedett a tavalyi 4,7 milliárddal szemben.

A lap hozzáteszi, hogy bár mindenki időpontot kap, ez tulajdonképpen csak a napot jelöli ki a betegeknek, az ellátást csak a sorra kerülést követően kapják meg. A másik probléma, hogy az ellátóhely regionális központ, vagyis környékbeli megyékből is érkeznek ide betegek, ennyi embert pedig képtelen ellátni az intézmény.

A Debreceni egyetem is reagált a helyzetre:

a rektor az elmúlt napokban elrendelte a helyzet felmérését a szakrendeléseik betegfelvételi pontjain, és a problémák megoldására megkérte Páll Dénest, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának megbízott elnökét