Július végére csaknem 37 milliárd forinttal tartoztak a magyar kórházak a beszállítóknak

Július végére csaknem 37 milliárd forinttal tartoztak a magyar kórházak a beszállítóknak

Csaknem 37 milliárd forintnyi tartozást halmoztak fel július végére az egészségügyi intézmények, ebből a fekvőbeteg-ellátóknál 36,7 milliárdnyi adósság gyűlt össze. A Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai alapján az adósság egy hónap alatt 1,8 milliárddal nőtt, az idei átlagos havi gyarapodás 5,2 milliárdra emelkedett a tavalyi 4,7 milliárddal szemben. A kormány pedig egyelőre nem akar többet költeni az egészségügyi rendszerre.

Az egészségügyi struktúra átalakítására a Boston Consulting nemzetközi tanácsadó cég magyar leányvállalatától kért javaslatot a belügyminiszter augusztus 7-i határidővel, nyilvánosságra azonban még nem hozták az elkészült munkát. A reform kidolgozóival a megbízók közölték, hogy egyelőre nem akarnak többet költeni a rendszerre, viszont az átalakítással feltárt hatékonysági tartalékokat hajlandók visszaforgatni fejlesztésekbe.

Ugyan ha visszamegyünk egy évet az időben, a tavaly július végi 47 milliárdos adóssághoz képest a jelenlegi állomány tízmilliárd forinttal kevesebb, viszont azt látni kell, hogy az idei havi átlagos növekedés - az elmúlt két hónap visszafogott emelkedése ellenére is - félmilliárd forinttal több, mint a tavaly az első hét hónapban, amikor 4,7 milliárd volt, szemben a 2020-as 5,2 milliárd forinttal.

Rásky László, a beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint a beszállítók már most ugyanolyan problémákkal szembesülnek, mint az elmúlt évek nyári időszakában, miközben

az intézmények vezetői széttárják a kezüket, hiszen semmiféle információ nincs a kormány adósságrendezési szándékáról.

A főtitkár úgy véli, célszerűbb lenne egy ősz eleji részleges adósságrendezés. 2020-ban a magyar kórházak 67 milliárdnyi tartozással indultak az elmaradt konszolidáció miatt.

Ha listába szedjük a kórházakat, annak élére július végén a Pécsi Tudományegyetem ugrott 2,67 milliárd forintos adósságállománnyal és 675 milliós havi növekménnyel. Számaival megelőzte az eddigi listavezető Honvédkórházat: náluk 237 milliós csökkenéssel 2,4 milliárdra apadt a tartozásállomány a nyár második hónapjának végére. A Debreceni Egyetem adóssága is mérséklődött: 525 millió forinttal csökkenve 1,5 milliárdra mérséklődött. A fekvőbeteg-ellátásban résztvevő egyetemek közül a Szegedi Egyetemen halmozódott fel jelentős, 1,8 milliárdos tartozás: júliusban 219 millió forint volt esetükben a növekedés. Az országos intézetek közül kiemelkedik a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet 1,5 milliárdos tartozása, a megyei kórházak közül pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Fejér és a Békés megyei kórházak milliárd fölötti adóssága. Budapesten a lista élén Dél-pesti Centrumkórház, az Észak-Közép-Budai Centrum (Szent János kórház), valamint a Jahn Ferenc Dél-Pesti kórház áll.