Dél-Afrika rájött, hogy nincs mit ünnepelnie a demokrácián

A Dél-afrikai Köztársaságban április 27-én emlékeznek meg arról, hogy 1994-ben megtartották az első szabad választásokat, amelyeken faji megkülönböztetéstől mentesen minden dél-afrikai részt vehetett, s amelynek eredményeként Nelson Mandela lett a köztársaság első fekete elnöke.

Az államfői hivatal hétfői tájékoztatása szerint elhalasztják az ilyenkor szokásos kitüntetéseket, amelyekkel dél-afrikai és külföldi állampolgárokat jutalmaznak. A dokumentum szerint ennek oka az, hogy meggyászolják a bevándorlóellenes erőszak halálos áldozatait.

A durbani rendőrség arról számolt be, hogy hat ember halt meg az ottani zavargásokban. A dél-afrikai Sunday Times című lap pedig fényképeket közölt egy mozambiki férfi elleni halálos támadásról, amely Johannesburg térségében történt.

Az Indiai-óceán partján elterülő, 3,4 millió lakosú Durbanben feldühödött helyiek az utóbbi hetekben több mint száz boltot dúltak fel, és bevándorlók százait kényszerítették otthonuk elhagyására. Úgy vélik, az üzletek törvényellenesek, a bevándorlók elveszik előlük a munkahelyeket. Az erőszakos cselekmények legújabb sorozata március 25-én kezdődött, és arra a külföldiek elleni erőszakhullámra emlékeztet, amely 2008-ban söpört végig az országon, 62 ember halálát okozva.

A szomszédos országok hátrányos gazdasági helyzete miatt nagyarányú a gazdasági bevándorlás Dél-Afrikába, s a helyiek közül egyre többen panaszkodnak engedély nélküli üzletekre és illegális kereskedelemre, amiért főként a bevándorlókat tartják felelősnek. A csaknem 50 millió lakosú Dél-afrikai Köztársaság mintegy ötmillió bevándorlónak ad otthont. A hivatalos statisztikák szerint 2014 negyedik negyedévében 24 százalékos volt a munkanélküliség az országban.