Delfinzabálók ellen esélyünk nincs. A Feröer-szigetek sportosabb, mint mi

Feröer vulkáni eredetű szigeteken fekszik, az Északi-Atlanti-óceán veszi körül, délre Skócia, keletre Norvégia, északnyugatra pedig Izland fekszik. A legközelebbi lakott terület a mintegy 300 km-re délre található.

Sportosabbak, mint a magyarok

13 000 feröeri sportol aktívan egyesületben. A lakosság huszonhat százaléka. A labdarúgás, a teremsportok, a csónakverseny örvend nagy népszerűségnek. Feröer törekszik a NOB tagság elnyerésére, egyelőre a paralimpiákon indulhat. Első labdarúgócsapata 1892-ben alakult. Feröer 1988 óta az UEFA és a FIFA tagja. A Feröeri labdarúgó-válogatott világ- vagy Európa-bajnokságra még nem jutott ki, de a Szigetjátékokon 1989-ben és 1991-ben aranyérmesek lettek. Minden nagyobb település rendelkezik futballpályával. Feröer vulkáni eredetű szigeteken fekszik, az Északi-Atlanti-óceán veszi körül, délre Skócia, keletre Norvégia, északnyugatra pedig Izland fekszik. A legközelebbi lakott terület a mintegy 300 km-re délre található.

Ország az országban

1948 óta Feröer széles körű autonómiát élvez a Dán Királyságon belül: saját zászlóval rendelkezik, saját kül- és biztonságpolitikát is folytat. Dániával ellentétben nem tagja az Európai Uniónak. A dán parlamentbe két tagot delegál. Az államfő a dán királynő.

Történelem

Első lakói ír szerzetesek voltak, akik a juhot és a zabot elvitték a szigetekre. 825-ben történt meg a viking honfoglalás, 886-ban újabb bevándorlási hullám érkezett.

„Grímur Kamban volt az első, aki Feröeren letelepedett.
Ez Széphajú Harald idejében történt,
Amikor sokan menekültek uralomvágya elől.” (Feröeriek_sagája)

Később a sziget előbb a norvég, majd a dán koronához került.  A pestis, a fekete halál 1349 körül érkezett meg Feröerre. Egyes becslések szerint az akkori 4000 fős népesség nyolcvan százaléka áldozatul esett a pestisjárványnak. Nemzeti hősei kereskedelmi jogokért küzdettek, de csak egyikük nyerte ezt el, aki erődítményt is épített, másikukat Koppenhágában kalózkodás vádjával lefejezték.  A feröeri nemzeti hős, Nólsoyar Páll, aki elszántan küzdött a dán kereskedelmi monopólium ellen, megépítette az első feröeri vitorláshajót. A II. világháború alatt Németország megszállta Dániát,  Nagy-Britannia  Feröert.  A feröeri hajók feröeri zászló alatt hajóztak, a biztonság kedvéért. 1946-ban egy népszavazás után Feröer ki kiáltotta a függetlenséget. Ezt Dánia nem fogadta el, tárgyalni kezdtek: megszületett az autonómiatörvény. A zászlót eleinte nem engedélyezte Dánia, majd belenyugodott.

Ez miféle nép?

A lakosság 98%-a dán állampolgár, azaz született feröeri (92%), esetleg dániai (6%) vagy grönlandi, a migránsok közül a legtöbben az izlandiak, a norvégok és a lengyelek vannak. Magyarok is élnek kint, ezek közül ma néhány fő haza érkezett, értesüléseink szerint a budapesti éjszakába is belevetik magukat, hiányzik nekik.

Élővilág - mezőgazdaság

A szigeteken nincsenek erdők, fák csak a településeken nőnek. Az aljnövényzet tundra jellegű, mohák, gombák, zuzmók, fűfélék, apró orchideák alkotják. Negatív megítélés alá esik, hogy egy hagyomány keretében több száz hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfint mészárolnak le a sziget partjainál évente.  Mentségükre szolgála: ez az egyetlen komoly fehérjeforrásuk, mivel a szigeten elegendő állatot nem tudnak tartani. Ezer delfint esznek meg egy év leforgása alatt. Az ország nemzeti madara a csigaforgató.

Hogy beszél ez a nép?

Feröer hivatalos nyelve a feröeri. A legkisebb germán nyelv. A 20. században az élet minden területén uralkodóvá vált, így a dán már inkább csak közvetítő nyelvként játszik szerepet. A feröeri rokona a grönlandi norvég vikingek nyelve. Utóbbi nyelv a XV. században kihalt, miután a kisjégkorszak idején, az éhínség és az inúit eszkimókkal folytatott háború miatt a vikingek a szárazföldre menekültek. A feröeri nyelvnek az elszigetelődés miatt saját, egyedi karaktere van, de a norvég Bergen lakosaival kölcsönösen megértik egymást. Az egyházi nyelv szerepét a latin helyett a dán vette át. A dán nyelv oktatása a 3., az angolé az 5. osztályban kezdődik.

Kihez imádkoznak a jellegzetes feröeri fatemplomokban?

A feröeriek a régi viking isteneket tisztelték. Szinte mindenki keresztény lett mára. Mert az evangélikus Feröeri Népegyház egy államegyház. A feröeriek több mint nyolcvan százalék a tagja, egyházi adót fizet, a házasságok kétharmada itt kötettik. A lelkészek állami alkalmazottak.

Politika

A Løgting (ting: gyűlés) Feröer (parlamentje, világ egyik legrégebbi parlamentje: 900 óta működik. 33 képviselővel, jelenleg hét párttal. A feröeri politikai élet szereplői alapvetően két tengely mentén határozhatók meg: az egyik a Dániához fűződő viszony, a másik a hagyományos jobb-bal felosztás. A liberálisok még azt is ellenezték, hogy a feröeri hivatalos nyelv legyen.

Forrás: https://hu.wikipedia.org