Miután minden jogától megfosztották, Deutsch Tamás lemondott alelnöki posztjáról az EPP-ben

Miután minden jogától megfosztották, Deutsch Tamás lemondott alelnöki posztjáról az EPP-ben

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő lemondott minden európai parlamenti bizottsági tisztségéről és jelentéstevői megbízatásáról - írja cikkében a Népszava az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti csoportjának szóvivőjére hivatkozva.

A kormánypárti politikus tájékoztatta döntéséről a frakció főtitkárát, ami persze csupán formalitás, tekintve, hogy az Európai Néppárt 39 képviselője tavaly december 16-án megfosztotta minden jogától, így Deutsch ezentúl nem vállalhat előadói vagy árnyék-előadói megbízatást a politikai csoport nevében, és nem kap felszólalási időt sem a plenáris vitákban.

Megszavazta a Néppárt, hivatalosan is megfosztották jogaitól Deutsch Tamást

Ma délután robbant a hír, miszerint végül is nem kizárnák a fideszes Deutsch Tamást a Néppártból botrányos kijelentései miatt, hanem arról szavaznának, hogy minden felszólalási és egyéb jogot vonjanak meg tőle a pártcsaládban. A Magyar Hang információi szerint 133 igen és 6 nem szavazat mellett el is fogadta az Európai Néppárt (EPP) frakciója azt a javaslatot Deutsch Tamás ügyében, amely valóban minden jogától megfosztaná a fideszes EP-képviselőt.

Deutsch Tamás mostanáig az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottságának egyik alelnöke volt. Mivel a posztra a szakbizottság választotta meg, le kellett mondania, hogy megfeleljen a néppárti csoport által szabott feltételeknek. A lap értesülései szerint a Fidesz EP-delegációja fog javaslatot tenni a tisztség betöltőjére, akiről a testületnek kell majd később döntenie.

A fideszes politikus egyébként szerzőként jegyzi azt a parlamenti jelentést, amely az Európai Unió csalásellenes programjáról szól, és amelyről éppen ma délután szavaz a költségvetési ellenőrző bizottság.

Mint azt korábban megírtuk, a fideszes képviselővel szemben azért indult eljárás az osztrák Othmar Karas javaslatára, mert a Gestapo és az ÁVO módszereihez hasonlította a bajor Manfred Weber frakcióvezető érvelését arról, hogy aki betartja az uniós szabályokat, annak nem kell tartani a jogállami mechanizmustól. Miután elkezdett fogyni a levegő körülötte, egy ideig úgy tűnt, hogy kizárják a Néppártból Deutschot,  aki háromszor is bocsánatot kért, mindhiába. Tavaly év végén minden jogától megfosztották.