Európába tartó migránsoknak szóló hírportált indított a Deutsche Welle

A migránsok sok esetben az embercsempészektől csak manipulált vagy teljesen hamis hírekhez jutnak hozzá.

Az angol, francia és arab nyelven elérhető, InfoMigrants nevű portál célja, hogy leleplezze az embercsempészek által terjesztett hamis történeteket. A kezdeményezésnek saját honlapja is van, de elsősorban a közösségi média felületeit veszi igénybe.

A menekülteknek szóló hírportál a migránsok származási- és célországaival, valamint az útjuk során érintett tranzitországokkal kapcsolatos híreket gyűjti össze. A projektben a DW mellett a France Médias Monde francia rádió és az ANSA olasz hírügynökség vesz részt.

A hírportál elsősorban azokat a bevándorlókat akarja megbízható információkkal ellátni, akik még nem léptek be Európába - mondta Meuer. A programigazgató hozzátette: tisztában vannak vele, hogy nem tudják a világot megmenteni, és senkit nem tudnak visszatartani attól, hogy elinduljon Európa felé, de annyit meg tudnak tenni, hogy rávilágítanak egy ilyen utazás kockázataira, és reális képet közvetítenek az illegális bevándorlásról.

Marie-Christine Saragosse, a France Médias Monde vezetője kiemelte: a migránsok sok esetben az információik nagy részét embercsempészektől kapják, és így manipulált vagy teljesen hamis hírekhez jutnak hozzá. Hozzátette: az InfoMigrants kiegyensúlyozott tájékoztatást akar biztosítani, és senkit nem akar az Európába vándorlásra bátorítani vagy éppen attól elrettenteni.

A projekt pénzügyi fedezetének nagy részét az Európai Unió biztosítja.