A Független Diákparlament nyilvános vitára hívja a parlamenti frakciók miniszterelnök-jelöltjeit

Vajon Orbán Viktor meghallja a demokrácia hangját?

A diákok elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormányzat nem hajlandó velük tárgyalni, ugyanis úgy vélik, "hogy sikeres oktatáspolitika nem létezhet az abban érintettek véleményének és konstruktív kritikájának figyelmen kívül hagyásával."

"A kormány és az annak munkájáért felelős kormányfő elfordult a magyar diákság nemzeti ügyétől, egy igazságosabb, demokratikusabb és modern oktatási rendszer kialakításától, ezzel megpecsételve országunk sorsát és mindnyájunk jövőjét. Így nem maradt más választásunk, a kormánynál felsőbb szinthez, a magyar emberekhez kellett fordulnunk, akikkel február 23-án a Deák Ferenc térről induló tüntetésen közösen tesszük le az oktatási rendszerváltás alapjait."

"Az oktatási rendszerváltás és a valódi párbeszéd reményében üdvözöljük a pártok megkereséseit egy szigorúan az oktatás területére szorítkozó beszélgetésre. Úgy gondoljuk, hogy a mai magyar országgyűlés, mint reprezentatív választott képviselete a magyar népnek támpontot jelent számunkra ilyen tekintetben."

A diákok elkötelezettek afelől, hogy egy a mai magyar országgyűlés frakcióinak miniszterelnök-jelöltjeinek részvételével megvalósuló vita előremutató lépést jelentene az oktatáspolitikai párbeszéd megalapozásában. Ennek okán a diákság 12+1 pontjáról folytatott nyilvános vitára hívják a mai magyar országgyűlés frakcióinak miniszterelnök-jelöltjeit: Orbán Viktort (Fidesz-KDNP ), Vona Gábort (Jobbik), Karácsony Gergelyt (MSZP) és Szél Bernadettet (LMP).

A vita feltételeit és időpontját, amelyeket a Független Diákparlament a napokban fog megállapítani és közzétenni, a miniszterelnök-jelölteknek február 23-ig, a tüntetés időpontjáig lesz lehetőségük elfogadni, így ott fogják bejelenteni a vita végleges résztvevőit.

"Bízunk benne, hogy a miniszterelnök-jelöltek a magyar diáksághoz hasonlóan közös jövőnk, az ország jövőjének alapköveként tekintenek az oktatás kérdésére, és ezáltal kivétel nélkül, mindannyian elfogadják tiszteletteljes meghívásunkat."

Azt szinte biztosra vehetjük, hogy Vona Gábor eleget tesz a felkérésnek, hiszen hétfőn kezdeményeztek beszélgetést a diákság képviselőivel. Arra kíváncsiak vagyunk, hogy Orbán Viktor hajlandó-e részt venni egy ilyen demokratikus vitán, vagy már teljesen elrugaszkodott a valóságtól és inkább elmenekül a jövő generációja elől.

Vona Gábor beszélgetésre hívja a diáktüntetések vezetőit

Leszögezik,"a jövő generáció felvetéseire nem elutasítással, cinikus hallgatással kell válaszolni, hanem párbeszéddel, figyelemmel és nyitottsággal".A Jobbik úgy látja, hogy a 21. századi politikában és oktatásban ennek természetesnek kellene lennie, ám a tudatos állampolgárrá nevelés, a kritikus gondolkodás és az együttműködés egyáltalán nem jelentenek értéket a jelenlegi kormánynak.