Az ukrán külügyér a dezertáló orosz katonák segítését szorgalmazza

Az ukrán külügyér a dezertáló orosz katonák segítését szorgalmazza

Kuleba azt is sürgeti, hogy az EU vezessen be vízumtilalmat az orosz állampolgárokkal szemben.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt szorgalmazta szerdán, hogy az Európai Unió vezessen be vízumtilalmat az orosz állampolgárokkal szemben, emellett olyan program létrehozását javasolta, amelyen keresztül elősegíthető azon orosz katonáknak a támogatása, akik nem akarnak Ukrajna ellen harcolni - adta hírül az MTI.

A Reuters hírügynökségnek küldött írásos közleményében az ukrán diplomácia vezetője az orosz turisták unióból való kitiltását azzal indokolta, hogy az orosz közvélemény többsége támogatja Moszkva "népirtó agressziós háborúját".

"Mentsék az irhájukat, és lépjenek! Tegyék le a fegyvert, adják meg magukat az ukrán erőknek, és lehetőséget kapnak, hogy új életet kezdjenek" 

- mondta a javasolt dezertálási programról Kuleba, aki szerint ha csak egyetlen orosz katona is leteszi a fegyvert, azzal ukrán életeket lehet megmenteni, és közelebb kerül a béke.

"A félmegoldások ideje lejárt" - szögezte le Kuleba a Reutersnek, utalva arra, az EU külügyminiszterei szerdán Prágában találkozóra készülnek, folytatva a korábbi tárgyalásokat. 

"Csak kemény és következetes politika hozhat eredményt" 

- fűzte hozzá.

A miniszterek várhatóan nem hagyják jóvá az orosz turisták teljes kitiltását, mert ezt több tagállam nem támogatja, de felfüggeszthetik az Oroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodást, ami azt jelenti, hogy az orosz állampolgároknak többe fog kerülni az uniós beutazási engedély, és többet is kell majd rá várni.

"Az orosz turisták és néhány más kategória vízumtilalma megfelelő válasz lesz az Európa szívében tartó népirtó agressziós háborúra, amelyet az orosz állampolgárok elsöprő többsége támogat" - fogalmazott Kuleba.

Kedden Volodmir Zelenszkij ukrán elnök szólította fel az orosz katonákat, hogy "menjenek haza", miközben az ukrán erők ellentámadást indítottak az ország déli részén.