Dolce vita: így juttatta az Orbán-kormány magyar termőföldhöz a dallamos nevű olaszt

A Jobbik feljelentést tett az ügyben.

Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője kedden sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a dallamos nevű olasz vállalkozó, Manuel Rappo történetére. Az ügyben egyébként feljelentést tesz a nemzeti ellenzék.

"A kérges tenyerű magyar gazdákat juttatjuk földhöz, nem pedig a külföldi vállalkozókat"

- ez az a hazug kormányzati propaganda, ami az állami földek kiárusítása mellett szólt, és ami aztán kártyavárként összeomlott, hangsúlyozta bevezetőjében Ander Balázs.

A jobbikos honatya felidézte,

Somogy megyében 12 ezer hektár állami földet hirdettek meg, ebből majdnem 9.700 hektárt kótyavetyélt el a kormány, ezzel megfosztva a magyar vidéket attól a kincstől, amely segítségével lábra tudott volna állni a halmozottan hátrányos helyzetbe nyomorított Somogyország, annak is a különösen sokat szenvedett déli része.

Azonban, csakúgy mint az ország több pontján is, a földek a döntő többségét nem kérges tenyerű gazdák, hanem tőkeerős nagybefektetők, "agrárcápák vásárolták meg. A megyéből a kincstárba befolyt 12 milliárd forint egyharmadát tíz nagy érdekeltség fizette ki".

Ebben a sunyi, sötét játszmában a kisgazdák csupán megszépítő bokréták azon a kormányzati kalapon, ami oly sok disznóságot volt hivatott lefedni - illusztrálta a helyzetet a politikus.

 

Még jó, hogy külföldik nem vesznek magyar termőföldet. Somogyországban a dallamos nevű Rappo Manuel például 100 hektá...

Közzétette: Alfahír Ökonemzet – 2016. január 12.

Lábod határa

A történet szálai 2014 őszéig nyúlnak vissza. Több mint egy évvel ezelőtt egy helyben gazdálkodó olasz vállalkozó, bizonyos Manuel Rappo, 107 hektárnyi területre akarta rátenni a kezét: az adásvételi szerződében 135 millió forintban egyezett meg az eladóval.

Ezt megakadályozandó, Hegedűs Lorántné és Ander Balázs jobbikos képviselők az ügyészséghez, és a Nemzeti Földalapkezelőhöz (NFA) fordultak. Ander a parlament elé vitte a témát:

"Vajon hány négyzetkilométert enged még át külföldieknek a magyar kormány? Nem elég kicsi így még Magyarország?"

kérdéssel szólította meg a Fidesz-kormányt.

A kabinet részéről Bitay Márton Örs, földekért felelős államtitkár (akinek bírósági papírja van arról, hogy hazudott) azzal nyugtatta meg a képviselőket, hogy az NFA élni fog elővásárlási jogával, és nem hagyják, hogy a szóban forgó terület külföldi kézbe kerüljön. Az ígéretének eleget is tett, az NFA 135 millió forintért megvette a 107 hektárt.

Állami ajándék az olasz-magyar barátság jegyében

A magyar abszurd akkor ütötte fel a fejét, amikor a Földet a gazdáknak! fantázianevű földárveréseken ezt a földterületet (néhány hektár kivételével) megvehette Rappo, de a korábbi 135 millió forintos vétel ár helyett csupán 73 milliót kellett kicsengetnie.

Azaz, úgy jutott az olasz vállalkozó magyar termőföldhöz, hogy az állam még több 60 millió forintot bukott is a történeten. Jellemző, hogy a 107 hektárt kettévágták egy 60 és egy 40 hektáros részletre, így a hirdetményben két földterületként szerepel. (Sőt, a 60 hektáros táblán a korábbi 126 forint/négyzetméter ár 33 forint/négyzetméter árra csökkent).

Minden magyar állampolgár örülne ilyen ajándéknak a mindennapjaiban - vélekedett Ander Balázs.

A Jobbik újra az ügyészséghez fordult, mert véleményük szerint megalapozott a hűtlen kezelés, illetve a hanyag kezelés gyanúja. Várjuk a felelősök megnevezését, várjuk a magyar állam hathatós beavatkozását, amellyel megnyugtató pontot tesznek végre az egész disznóság végére - jelentette ki a nemzeti ellenzék országgyűlési képviselője.