Dömötör megpróbálta elmagyarázni, miért érte meg a ferihegyi reptér megvásárlása

Dömötör megpróbálta elmagyarázni, miért érte meg a ferihegyi reptér megvásárlása

A kormány láthatóan mindent megtesz annak érdekében, hogy a felvett gigahitel élét kicsit elvegye, most éppen Dömötör Csabát állították ki, hogy elmagyarázza, miért is érte meg a magyar embereknek az 1200 milliárdos reptérvásárlás.

Ahogyan korábban megírtuk, június 6-án jelentette be a Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt, hogy az állam „visszaszerezte” a Budapest Airport Zrt.-t. Mint kiderült, még sokáig nyöghetjük a miatta felvett több mint 1200 milliárd forintos hitelt.

A kormány láthatóan mindent megtesz annak érdekében, hogy a felvett gigahitel élét kicsit elvegye, most éppen Dömötör Csabát állították ki, hogy elmagyarázza, miért is érte meg a magyar embereknek a reptérvásárlás.

A hvg.hu által szemlézett Facebook-videóban ugyanis a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára

arról beszél, hogy jó bevételre számít a kormány.

Mint mondta:

Éves szinten 30-35 milliárd forintos a Budapest Airport osztalékfizető képessége, ezzel számol legalábbis a kormány.

Dömötör Csaba arról is beszélt, hogy a reptérnek jelentős stratégiai jelentősége van, hiszen forgalma már közeledik a Covid-járvány előtti rekordszintekhez, és nyereséget termel még úgy is, hogy a kifutópályák még nem érték el kapacitásuk maximumát. A forgalom bővülését újabb terminál építésével akarják a jövőben tovább növelni.

A lap ugyanakkor megjegyzi:

Az államtitkár által bemondott osztalékszinttel számolva leghamarabb 40 év alatt térül meg a reptérvásárlásra költött 1400 milliárd forint.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a bejelentéssel szinte egy időben lemondott a Budapest Airport teljes igazgatósága és felügyelőbizottsága, a testületek új összeállításáról pedig határozatot hoztak.

Kiderült az is, hogy a Corvinus Nemzetközi Befektetés Zrt. az igazgatóságba delegáltként beül majd

⚫ Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke,

⚫ Lóga Máté az igazgatóság elnöke, aki a nemzetgazdasági minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára lesz. Régebben a Miniszterelnöki Kabinetirodában és a Nemzeti Bankban is dolgozott.

⚫ Antal Ferenc, a nemzetgazdasági minisztérium stratégiai tranzakciókért felelős helyettes államtitkára. Korábban több befektetésekkel foglalkozó multicégnél dolgozott.

⚫ Guller Zoltán az Orbán Ráhelhez köthető Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke, valamint a Digitális Magyarország Ügynökség Zrt. vezérigazgatója. Korábban Rogán Antal miniszteri biztosa volt, illetve a NER-es Vodafone Magyarország Zrt. igazgatóságába is bekerült.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök kiszáll a repülőgépből 2021. május 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)