Donáth Anna: Putyin és Orbán "hasonló cipőben járnak"

Donáth Anna: Putyin és Orbán "hasonló cipőben járnak"

A háború első áldozata az igazság

- ezzel a felütéssel kezdte keddi Facebook-posztját Donáth Anna. 

"Semmi sem illusztrálja jobban ezt a többezer éves mondást, mint Vlagyimir Putyin mai beszéde, amelyben „kijevi elnyomó rezsimről” értekezett, és kijelentette: „ők kezdték a háborút, mi pedig megállítjuk”.

Az orosz elnök egy szürreális alternatív valóságot épített fel saját magának és országának. Egy olyan alternatív valóságot, amelyben a Nyugat elnyomja az orosz kisembert, Kijevben nácik uralkodnak, Oroszország pedig kénytelen önvédelemből megtámadni a szomszédait. 

Ismerjük ezt az alternatív valóságot idehaza is. Amikor a hazugságok rendszere nagyobbra nő a megalkotóinál. Amikor irányíthatatlanná válik minden, amivel a társadalmat mérgezik már 13 éve. Ami oda vezet, hogy élő adásban mondják be kormányközeli arcok, hogy ők a háborús agresszor Oroszországnak drukkolnak.

Az orosz és a magyar miniszterelnök hasonló cipőben járnak. A gazdaság mély válságban, az életszínvonal esik, és a sikerpropagandát is egyre nehezebb elhinnie az utca emberének.

De a hazugságok egymásra épülő láncolata már nem engedi őket a szorításából. Hazudniuk kell, hogy megindokolják korábbi hazugságaikat.

Az egyik a háború kitörését szeretné az ukránokra kenni, a másik a gazdasági válságot próbálja a Nyugat nyakába varrni. Ideig-óráig még működhetnek a hazugságok. De ahogy nem lehet hazugságokkal feltámasztani több százezer halott orosz fiatalt, ugyanúgy nem lehet brüsszelezéssel megállítani több százezer középosztálybeli család lassú lecsúszását" - fejtette ki a Momentum EP-képviselője, végül kiemelve:

Minden rendszer, ami hazugságra épül, előbb-utóbb összedől.