Dr. Zétényi Zsolt a miniszterelnök morális felelősségét is felvetette a Szabadság téri szovjet emlékmű kapcsán

A szovjet felszabadítást hirdető obeliszk kapcsán dr. Zétényi Zsolt, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány (NJA) ügyvezető elnöke a kormány hozzáállását a "sikerkerülés és a kudarckeresés" politikájaként jellemezte.
 
A nemzeti jogvédő elfogadhatatlannak nevezte a magyar politikai elit magyarázkodását, hogy "kitalálják (a kormány - a szerk), mi lenne a válasz akkor, ha ezt (az emlékmű áthelyezését) kezdeményeznék".
 
Addig nem fogadom el, hogy Magyarország független alkotmányos ország, amíg ezt eltűri. Addig Magyarország valamilyen vazallus szerepben van, bármennyire tagadják is - fogalmazott Zétényi, a magyar diplomáciának-, külön hangsúlyozva a miniszerelnöknek a morális felelősségét.
 
A jogvédő a véleményét a Genfi egyezményekben és a magyar-orosz hadisíregyezményben foglaltakkal támasztotta alá. Utóbbi lehetőséget ad akár az emlékmű egyoldalú eltávolítására is, amennyiben két évig nem kíséri eredmény a tárgyalásokat. dr. Zétényi Zsolt  az emlékmű kérdését "nagyon fontos nemzeti ügynek" nevezte, míg dr. Gaudi-Nagy Tamás, az NJSZ vezetője megerősítette a korábban közzétett felhívását, miszerint a szervezet ügyvédei készen állnak a Szabadság téri szovjet emlékművel szembeni akciók miatt eljárás alá vont személyek védelmének ellátására.