Dübörög a szellemváros

Detroit elhagyatott épületei hirdetik, hogy az Egyesült Államok nem legyőzhetetlen és nem tévedhetetlen.

 
A közelmúltban az Egyesült Államok világuralmi törekvéseit nem csupán az irakiak és az afgánok szenvedték el, és nemcsak az ukrán válság kitörésében, eszkalálódásában játszottak szerepet az amerikai érdekek, hanem saját lakosságától is komoly áldozatokat követelt meg a mindenkori washingtoni politika.
 
Ennek egyik jellemző példája az elmúlt hónapok faji villongása. A néger és a fehér lakosság között meghúzódó mély törésvonal okai sok esetben gazdasági eredetűek, a növekvő bűnözés miatt egyre fokozódik a társadalmi türelmetlenség, és a feszültség egyre több esetben zavargásokba torkollik.
 
Természetesen, a probléma nem új keletű, és ezt jól példázza az egykori autógyárváros, Detroit elnéptelenedése is.
 
Ahogy egyre inkább kezdett leáldozni az Egyesült Államok autóipara, úgy vált egyre élhetetlenebbé Detroit. A fehér lakosság szép lassan eltűnt, miután a belváros irodái bezártak. A kertvárosban élők hátrahagyva házaikat továbbálltak a jobb élet reményében. 
 
Detroitban egykor 1,8 millióan laktak, mára 680 ezerre csökkent a lélekszám. A városban maradtak háromnegyede fekete, jó részük munka nélkül, bandákba verődve fosztogat.
 
Azonban a város különlegessége mégsem a kirívóan magas bűnözési ráta, vagy épp a 2013-as csőd, hanem a Detroit-szerte megtalálható számos elhagyott, omladozó épület (lakóházak, iskolák, pályaudvarok, gyárépületek, hotelek, rendőrőrsök - valóban egy komplett szellemváros), melyek örök mementóként hirdetik, hogy az Egyesült Államok nem legyőzhetetlen, de még csak nem is tévedhetetlen.