A kormány helyett civilek javítanának a kórházi higiénián

Az egészségügyi államtitkárság szerint a kórházak gazdasági irányításán múlik a kézhigiénia.

Az alapítvány elsőként az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetnek adott át egy csomagot kétmillió forint értékben.

„Az Intézmények a maguk erőforrásai alapján igyekeznek minden helyre, ahol szükséges, kihelyezni ezeket, viszont nekünk is az a tapasztalatunk, hogy ez sok helyen hiányzik. Pont ezért tűztük zászlónkra idei évben a Semmelweis 200 kampány kapcsán a fertőtlenítők és szappanok mind a mosdókba mind a kórtermekbe történő adományozását”

 –  jelentette ki Pákó Judit, az alapítvány elnöke.

A Hír TV Online stábja több fővárosi kórházban is használhatatlan piszoárokat és WC kagylókat talált, miközben kézfertőtlenítőt vagy szappant pedig sehol sem.

A civil alapítvány vállalatoktól és a lakosságtól várja a pénzbeli adományokat, az egészségügyi intézményektől pedig az igényeket kérik írásban.

Az egészségügyi államtitkárság főosztály vezetője, Szabó Enikő szerint a kórházak gazdasági irányításán múlik a kézhigiénia, és örül a civilek akciójának.

„A minisztérium igyekszik mindent megtenni, ugye a gazdasági igazgatókon is nagyon sok múlik a kórházakban, de egy segítő kéz, az mindig nagyon jól jön. Hiszen az kevés, hogy föntről szóló utasítások, az egy dolog, de amikor alulról jön egy kezdeményezés, amikor érzik a hibát, amikor tudják, hogy mi az, amit javítani kell, és a kettő találkozik, az vezet igazán sikerre, úgy érzem”

 – fogalmazott Szabó Enikő a HírTV-nek.

A WHO magyarországi irodavezetője arra emlékeztetett, hogy bár 200 éve született a kézhigiénia jelentőségét felfedező Semmelweis Ignác, a vérmérgezéses esetek száma azonban azt mutatja: a kézfertőtlenítés még ma sem tökéletes az egészségügyben.

A HírTV arra is felhívta a figyelmet, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyelőre titkolja, melyik kórházban mennyi ilyen, úgynevezett szuper baktérium általi fertőzés történik. Az adatokat a Társaság a Szabadságjogokért perelte ki a tárcától, a jogerős döntés értelmében jövő héten nyilvánosságra kell hozni az adatokat – közölte a HírTV.

A kormány nemcsak az egészségügyi, hanem az oktatási intézetekben sem foglalkozik a higiéniával. Márciusban a 24.hu cikke nyomán írtunk az Alfahíren arról, hogy nagy cégek társadalmi szerepvállalás formájában kezdik elvégezni az állam feladatait. A Domestos például olyan hátrányos helyzetű településeken lévő iskolai mosdókat újít fel, ahol az állam a közeljövőben nem tervezi a felújítást. A program már négy éve zajlik, az Emmi forrást egyáltalán nem biztosít hozzá, csak "szakmai támogatást ad".