Az ellenzéki pártok közös listájának utolsó befutó helyeiről sorsolással dönthetnek

Az ellenzéki pártok közös listájának utolsó befutó helyeiről sorsolással dönthetnek

Ma este lezárulhatnak a régóta húzódó viták az ellenzéki összefogás közös, országos választási listájáról – értesült a Telex. A portál szerint Márki-Zay Péter tett javaslatot az eddigi konfliktusok megoldására, hogy minél hamarabb elkészüljön a közös ellenzéki lista. Az Egységben Magyarországért pártszövetség miniszterelnök-jelöltje, ezért azt javasolta, hogy a listán a még befutónak számított 43-47. helyeket sorsolják ki egymás között a pártok, és így az utolsó, esélyes helyek ügyében zárják le a vitát azzal, hogy mindenki egyaránt kockázatot és kompromisszumot vállal a mandátumelosztásban.

„A pártok egymás közötti tárgyalásairól nem szoktunk és nem is szeretnénk nyilvánosan kommunikálni, de vannak ötletek, felvetések, és annyit elismerek, valóban tettem arra is javaslatot, hogy döntsenek sorsolással”

– fogalmazott a portálnak Márki-Zay-Péter és hozzátette, hogy többet egyelőre nem árulhat el, de bízik a konfliktusos helyzet gyors megoldásában.

A megoldásról a pártelnökök akár már ma dönthetnek egy esti tárgyalás keretében.

A kész lista leadásának azért van jelentősége, hogy a választások tisztaságát felügyelő és ellenőrző szervben, a Nemzeti Választási Bizottságban, már az ajánlásgyűjtés időszakában is jelen lehessen az Egységben Magyarországért pártjainak közös delegáltja. Emellett az sem mellékes, hogy az országos listaállítás után kimért állami kampánytámogatást is csupán azoknak a jelölőszervezeteknek utalják ki, amelyek országos listájukat bejegyeztették.