Az ellenzék választ vár Orbántól, hogyan tölthetett 40 percet a magyar légtérben egy bombát szállító drón

Az ellenzék választ vár Orbántól, hogyan tölthetett 40 percet a magyar légtérben egy bombát szállító drón

Az Egységben Magyarországért azonnali és határozott választ vár Orbán Viktortól arra, hogy szerinte képes-e a magyar honvédelem megvédeni Magyarországot azután, hogy március 10-én éjjel negyven percen át zavartalanul repülhetett a magyar légtérben az a TU-141 típusú drón, amelyre a horvát védelmi miniszter közlése szerint egy bomba volt rögzítve - írja vasárnapi közleményében az ellenzéki pártszövetség (DK, Jobbik, LMP, MMM, Momentum, MSZP, Párbeszéd).

Magyarország légtere felől érkezhetett egy katonai drón, ami Zágrábban zuhant le

Csütörtök éjjel azonosítatlan tárgy zuhant le Zágrábban. A horvát lapok szerint a környéken élők hangos csattanást hallottak. A videófelvételek alapján a drón három méter széles, egy méter mély lyukat ütött a földbe...

Kérdezzük a Honvédelmi Minisztériumtól, hogy álláspontjuk szerint Magyarország védelmét az jelenti-e, amit a pénteki közleményükben írtak, hogy „a nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékeltük (...) hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva, az az ország légteréből távozott.”
Kérdezzük a minisztériumot és a miniszterelnököt, hogy felszálltak-e a Gripenek ellenőrizni a drónt? Ha nem, miért nem?

- fogalmazták meg kérdéseiket, emlékeztetve, hogy az Egységben Magyarországért álláspontja szerint, ha a magyar honvédség tényleg észlelete a drónt, akkor elfogadhatatlan magyarázkodás, hogy úgy ítélték meg, hogy az nem jelentett veszélyt. 

Ez nem stratégiai nyugalom, hanem közveszélyes mulasztás és dilettáns kormányzás

- állapították meg. Az Egységben Magyarországért ezért azt követeli a minisztériumtól és a miniszterelnöktől, hogy egyértelmű választ adjanak arra, tudták-e hogy a TU-14-es bombával van felszerelve, és hogy levonták-e a megfelelő konzekvenciákat.

Végezetül választ várunk Orbán Viktortól arra, hogy szerinte ezek után mennyire hiteles az ő szájából a „megvédjük Magyarországot” szlogen?

- zárult az együttműködő ellenzéki pártok által kiadott sajtóközlemény.