Elárulták, hogy váltanák le a Fideszt - ilyen volt a Jobbik augusztus 20-i rendezvénye

Mintegy 3-4 ezren látogattak ki a Jobbik augusztus 20-i rendezvényére.

Már a reggeli órákban is százak lézengtek a helyszínen, mikor megérkeztem a Városligetbe, igaz, a fűre kissé félve léptem le az útról, tartva attól, hogy egy harcos Ligetvédő letámad, és nincs az a Tóth Csaba, aki megfékezze a zöldterület megkárosításán felháborodó hippit. Ilyesmi szerencsére nem történt.
 
A legkisebbeket a szokásos programok várták, bábszínház, íjászat, kézműveskedés, ugrálóvár, bár magam nemezkészítővel nem találkoztam (NEMEZ VOLT MEGBESZÉLVE!), ahogy arcfestéssel sem, sebaj, utóbbitól 1-2 éve úgyis görcsbe szorul a gyomrom, mióta a Fradi-vezetőség ezzel próbálja visszacsalogatni a szurkolókat, félek tőle ugyanis, hogy egyszer csak megjelenne a stand mellett Kubatov Gábor egy komplett Groupama Arénával. Erre sem adódott példa.
 
 
A Holló Együttes szintén a gyerekek szórakoztatására lépett fel,
 
 
délben viszont már a felnőtteknek is jutott program a beszélgetésen, valamint az étel- és italfogyasztáson túl, amit egyébként a meglepően nagy tömeg miatt egész nap kígyózó sorok nehezítettek - türelmetlenebb polgártársaink célba is vették a legközelebbi nyitva tartó közérteket. Kezdetét vette ugyanis a Nemzeti Sajtóklub, ahol a program szerint magyar észjárású újságírók beszélgettek. Balogh Gábor, a Jobbegyenes blog publicistája és az Alfahír munkatársa, Kisberk Szabolcs, az N1 TV főszerkesztője, Magvasi Adrián, az Alfahír főszerkesztője, valamint Pál Gábor, a Jobbik sajtófőnöke.
 
 
Természetesen szóba került Mengyi Voldemort Roland ügye és a Fidesz sorozatos korrupciós botrányai. Balogh Gábor szerint a korrupció mértéke aggasztó méreteket öltött, míg a szocik nokiás dobozokban adták-vették a kenőpénzeket, addig a jelenlegi kormányzat akár 90%-ot is behúz magának a pályázati pénzekből. Kisberk szerint ezekhez az összegekhez nokiás doboz elég sem lenne, inkább egy mélyhűtő ládájára lenne szükség. Hasonlóan vélekedett Pál Gábor is, aki azt mondta, a Gyurcsány-kormány idején soha nem gondolta volna, hogy rosszabb is lehet a helyzet, a jelenlegi kormányzat azonban túltesz a szocialistákon is. Magvasi Adrián a korrupt politikusokat a kisgömböchöz hasonlította, mint mondta, abban bízik, hogy előbb-utóbb ez a rendszer is kipukkad.
 
 
Természetesen Vizoviczki és Portik kormányzati kapcsolatai is szóba kerültek, az újságírók egyetértettek abban, hogy a vallomások és a bizonyítékok egyértelműen rávilágítanak a Fidesz maffiakapcsolataira, és arra, hogy bár az emberek sokáig tiszta pártnak gondolták Orbánékat, kiderült: az MSZP-hez és az SZDSZ-hez hasonlóan ez a formáció is bűnben fogant.
 
Szóba került az elszámoltatás hiánya is, többek közt 2006 kapcsán, hiszen közeledik az őszi események 10 éves évfordulója, a felelősök, például Gergényi Péter viszont nyugodtan ülhet otthon kényelmes fotelében. Balogh Gábor szerint az elszámoltatás hiánya üzenet lehetett a rendőri vezetőknek: ha a jelenlegi kormány ellen lázadna fel a nép, akkor őket is épp úgy agyba-főbe verhetik, következménye úgysem lesz. Magvasi azt mondta, a Fidesz jól tudja, hogy 2006 nem az ő szabadságharcuk volt, hanem a népé, ezért nem is tudja magáénak érezni azt a kormánypárt.
 
Magvasi Adrián az olimpia kapcsán megjegyezte: sokan Hosszú Katinkától és a többi olimpikontól sajnálják a pénzeket, miközben a politikusok naponta tüntetnek el százmilliókat.
 
Az előadás végén lehetett kérdezni is, ez szokás szerint nem telhetett el a kérdezés fogalmát tökéletesen félreértelmező cetlit/szatyrot szorongató illető nélkül, aki kérdés helyett előadást próbált volna tartani, talán az autópályákról, nem figyeltem.
 
Az Ismerős Arcok kora délutáni koncertjére már ezrek verődtek össze, a hangulat természetesen a megszokott volt, vastaps zúgott minden szám után. Őket a P.Mobil követte, szintén szép számú közönség előtt.
 
 
 
Volner János, a Jobbik alelnöke arról tartott előadást, miként lehet leváltani a Fideszt 2018-ban. A beszéd közben egy férfi önbizalma az elfogyasztott alkohol hatására olyannyira megnőtt, hogy úgy érezte, maga is hozzá tudna tenni az előadáshoz, de legalábbis egy általa kijelölt VIP-páholyból tekintené meg azt, így kislányával együtt helyet foglalt Volner mellett a színpadon, a politikus azonban nem zökkent ki, a vendég pedig néhány perc után úgy döntött, elhagyja a pódiumot.
 
 
Volner elmondta: nem elég a Fideszt leváltani, Orbán Viktort személyesen is le kell győzni, mert a választópolgárok közül sokan annyira bíznak benne, hogy azt is elhiszik, képes volna megtisztítani a korrupció mocsarában hempergő pártját. A politikus a Jobbikon kívül más pártot nem lát erre alkalmasnak, hiszen a baloldal lenullázta magát, az MSZP azzal foglalkozik, hogy erősebb legyen Gyurcsányéknál, a többiek pedig a parlamenti küszöb eléréséért küzdenek.
 
Volner szerint látni kell, mi az, amit a Fidesz jól csinál, hiszen ez is szükséges a leváltásukhoz. Úgy véli, Orbán a polgári Magyarország hiteles képviselőjeként tüntetni fel magát, meglehetősen eredményesen. Emlékeztetett: 2014-ben is megvolt a kormányváltó hangulat, hiszen a választópolgárok kevesebb mint fele szavazott a Fidesz listájára, a választási rendszer mellett viszont az eredményezte a győzelmüket, hogy az emberek a polgári Magyarország képviseletének lehetőségét egyetlen ellenzéki pártban sem látták. Mint mondta, a Jobbiknak ezt kell elérnie, ehhez pedig szükséges, hogy továbbra is emberközeliek maradjanak, de fontos az is, hogy minden pozícióba a legjobb emberek kerüljenek és komoly képzést kapjanak.
 
 
Beszélt a Fidesz másik erősségéről is: olyan témákat vet fel, melyekkel kapcsolatban az ellenzék bármit tesz, az ő malmukra hajtja a vizet. Ilyen a rezsicsökkentés vagy a migráció kérdése; a baloldal kritizálja a megtett lépéseket, a Fidesz így könnyedén mondhatja azt, hogy a magyar emberek érdekei ellen cselekednek. A Jobbik támogatja az intézkedéseket, ám részben ezzel is a kormánypártnak kedvez. Volner szerint az ellenzéki pártnak is vannak hasonló témái: ilyen a magyar-cigány együttélés kérdése. A baloldal hiába rasszistázta le a pártot, ezzel is elősegítette az erősödését, hiszen az emberek látták, hogy fontos tabutémát feszegetnek. Ilyennek tartja a Valódi Nemzeti Konzultációt is, ahol az embereket és a szakmai szervezeteket három kulcskérdésről, a korrupcióról, az oktatásról és az egészségügyről kérdezik meg.

Az alelnök kitért a Jobbik néppártosodására is. Elmondta: 2010-ben más fázisban járt a párt, akkor őszintén, karakán módon álltak ki a hazánkat érintő sorskérdések mellett. Ehhez, valamint a programhoz továbbra is ragaszkodni kell, fontos azonban, hogy szélesebb rétegeket győzzenek meg arról, hogy igenis képesek kormányozni az országot. Ilyen sikertörténetnek nevezte a Tiszavasváriban bevezetett Érpataki Modellt, amit számos kritika ért a sajtó részéről, ám végül a helyi cigány lakosság köszönte meg az intézkedéseket, miután sikerült lekapcsolni az őket sanyargató uzsorásokat.
 
Fontos előrelépésnek nevezte, hogy míg korábban karanténba zárták a pártot, addig mára gyakorlatilag szinte minden nagyvállalat vezetője és ország nagykövete leül velük a tárgyalóasztalhoz, hogy konstruktív párbeszédet folytassanak. A politikus a legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy a kormányváltó hangulatban meggyőzzék az embereket arról, hogy képesek leváltani a Fideszt és kormányozni az országot.
 
Az előadást követően fellépett még a HuNKuN tánccsoport és a Romantikus Erőszak is.
 
Béli Balázs fotói a rendezvényről: