Élhetetlenné tették a búcsújáró települést a bűnözők

Gyakran érkeznek a bűnügyi hírek Mátraverebélyről. A kormány szerint minden rendben van, a Jobbik egy rendőrőrs felállítását követeli.

Egyes beszámolók szerint a festői környzetben található népszerű búcsújáró település a bűnözők martalékává vált. A község az elmúlt években sok esetben került a híradásokba az ottani bűncselekmények miatt.
 
  • 2009 decemberében öt CIgány bűnözőt helyeztek előzetesbe, miután kövekkel, székekkel, lapáttal felszerelkezve bántalmaztak egy 29 éves férfit, 52 éves édesanyját, és 55 éves édesapját. 
  • Néhány héttel később az italbolt előtt két család verekedett össze.
  • Még 2010 januárjában egy tolvajbandát is elfogtak a rendőrök, akik Salgótarján belvárosában tartották terrorban a környék üzleteit és kisboltjait, melyeket módszeresen fosztogattak. A tolvajokról kiderült, hogy szintén Mátraverebélyiek. 
  • Három hónap elteltével Hatvanban tartottak fokozott rendőri ellenőrzést a készenlétisek, miután egy mátraverebélyi cigány család indult el a városba, hogy leszámoljon egy ottani, szintén cigány famíliával.
  • 2014 májusában fogták el azt a 28 éves mátraverebélyi férfit, aki öt pásztói iskola tanulóit lopta meg - készpénzt, okiratokat és telefont zsákmányolt.
  • Mátraverebélyről utoljára tavaly júliusban adtunk hírt, ekkor számoltunk be arról, hogy elfogtak egy helyi, 65 éves drogdílert.
  • A múlt héten kilenc fővel szemben kellett intézkednie a hatóságoknak, akik a megalapozott gyanú szerint felfegyverkezve, csoportosan elkövetett magánlaksértés bűntettét követték el.

Különös lovagrend próbált segíteni

 
2011-ben számoltunk be róla: a településen tartották meg a Ceferinoról elnevezett cigány lovagrend megalakuló ceremóniáját. A lovagrend kilenc taggal alakult meg, melynek fő célja volt, hogy segítse a cigányság "nyitását" a többségi társadalom felé, segítse a cigány "megtisztulást", de egyben önvizsgálatra is felhívja a cigányságot. A rend tagjai közt szerepel több neves ember is, Pisont István volt válogatott labdarúgó, Balogh József népzenész és Káli-Horváth Kálmán előadóművész és kommunikációs szakember. A bűncselekmények száma azt mutatja, hogy az elgondolás nem vezetett sok eredményre.

A kormány szerint javult a helyzet

Sneider Tamás, a Jobbik politikusa 2014-ben a parlamentben is felszólalt a település ügyében.
 
"Mátraverebély gyönyörű zarándokhely, ám a település a bűnözők martalékává vált. Mindennapos a bűnözés, az ingatlanok már eladhatatlanok. Egyes bűnözőkkel már a rendőrök sem mernek ujjat húzni, a helyiek pedig nem mernek a hatóságokhoz fordulni"
- ismertette a helyzetet, ám Kontrát Károly államtitkár akkor azzal hárított, hogy a rendőrség minden bűnözővel szemben hatékonyan fellép, a településen pedig, ahogy az egész országban is, javult a közbiztonság.
 

Rendőrőrs felállítását követeli a Jobbik

 
Sneider Tamás, a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke ma közleményt adott ki, melyben felszólítja a kormányt:
 
A felfegyverkezett hordák helyett jöjjön végre a törvényes rend ideje Mátraverebélyen!
 
A politikus ismerteti: a kormány korábbi álláspontjával szemben, miszerint „javult a közbiztonság Mátraverebélyen”, illetve „minden esélyünk megvan arra, hogy Mátraverebélyen tovább javuljon a közbiztonság”, az igazság az, hogy Mátraverebély-Szentkút környékét élhetetlenné teszik a helyi bűnözői körök. A festői környezetet a letarolt fenyves látványa, a hangulatot a mindennapos betörések, a szebb jövőbe vetett reményt a drogok akadálytalan terjedése ássa alá.
 
A Jobbik a közbiztonság megteremtése érdekében továbbra is követeli, hogy haladéktalanul állítsanak fel egy rendőrőrsöt Mátraverebély-Szentkúton.