Vagy hazudik, vagy alkalmatlan: Orbánnak tudnia kellett veje bizniszeiről

Az általa közelről ellenőrzött minisztérium egyengette Tiborcz útját.

Az OLAF-iratok szerint ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), korábban pedig a tárca által felügyelt ügynökség járt el irányító hatóságként az Elios által nyert pályázatoknál.

A lap ezzel kapcsolatban felidézi Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövetének könyvében szereplő passzusokat, melyek tanúsága szerint

Orbán Viktor hetente találkozott a fejlesztési miniszterrel, és ezeken a találkozókon Németh Lászlónéval végigvették az éppen folyamatban lévő tendereket.

"Átnézték a középítkezési projektek listáját, és eldöntötték, melyikeknek legyen prioritása és melyik pályázatok nyerjenek"

- áll Kounalakis könyvében.

A miniszterelnök ezt egy 2015-ös kérdésre válaszolva nem is tagadta:

"Ez ma is így van, a folyamatnak ez a törvényes rendje, csak a miniszter személye változott. A különböző irányító hatóságok megteszik javaslataikat, és évek óta a kormány fejlesztési kabinetje hozza meg a döntéseket, amelyeket jóváhagyásért bevisznek a kormány elé."

A lap szerint az eddig nyilvánosságra került iratokból kiderül, hogy a kézivezérelt fejlesztési minisztérium, illetve ügynöksége ugyanazzal a "primitív" trükkel segítette Tiborcz István volt érdekeltségét:

A tárca vagy az ügynöksége a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) irányító hatóságaként a közvilágítási pályázatok beadása előtt egy-két nappal mindig megváltoztatta az ajánlattétel feltételeit, ráadásul mindig ugyanazon a technikai paraméteren módosított.

Ezzel le is építették a nemkívánatos konkurenciát, és egyedül Tiborczék maradtak talpon.

Ráadásul a technikai módosítással az is lehetővé vált, hogy a LED lámpák esetében a pályázó a fényforrások 100 ezer órás élettartamával számolhasson, így az unió számára drágább ajánlati ár esetén is finanszírozhatóvá vált a projekt.

Vagyis meg lehetett indokolni Brüsszelnek, hogy a győztes Elios miért adta a versenytársakénál magasabb áron a LED lámpáit az önkormányzatoknak.

A Népszava szerint ez alól kivétel volt a hódmezővásárhelyi pályázati eljárás, ahol viszont bebizonyosodott, hogy a kormánypárti szerecsenmosdatással szemben

Tiborcz István maga is aktívan részt vett a tárgyalásokon.

Szorul a hurok Tiborcz-ügyben: valódi vizsgálatot akar az unió költségvetési bizottságának néppárti elnöke

Egyre inkább beszűkül az uniós tér Orbán Viktor kormánya körül, miután már nemzetközi híre van az OLAF-jelentésnek, amelynek középpontjában a magyar kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak egykori cége áll. A külföldi lapok naponta számolnak be az Elios-botrány újabb fejleményeiről, de most már Orbán politikai szövetségesei sem tudnak szemet hunyni a magyar kormány szégyenteljes ügyei felett.