Nem zárultak le a tárgyalások a közös listáról, így nem döntöttek a roma jelöltekről sem

Nem zárultak le a tárgyalások a közös listáról, így nem döntöttek a roma jelöltekről sem

Az Alfahíren is beszámoltunk arról, hogy az atv.hu értesülései szerint az összefogásban résztvevő pártelnökök megállapodtak a lista összeállításának szempontjairól, illetve arról, hogy nem kerülhetnek befutó helyre azok a roma politikusok, akiknek mandátumhoz juttatását Márki-Zay Péter kérte. A portál még egy pártok közötti lehetséges felosztást is megosztott az olvasókkal.

Ennek kapcsán a következő kérdesekkel kerestük meg Jakab Pétert:

  • Valóban döntöttek az összefogás pártjai arról, hogy az első 45 helyen nem szerepelnek Márki-Zay Péter által javasolt roma politikusok? Ha igen, miért?
  • Valóban sikerült megállapodni a közös lista felállításának szempontjairól? 
  • Valóban elosztották a listákon szereplő helyek számát?
  • Eldőlt-e már, hogy konkrétan milyen sorrendben követik egymást a pártok a listán?
  • A Jobbik listája mikor lesz nyilvános?

Megkeresésünkre hétfő este a következő választ kaptuk a Jobbik elnökétől:

A közös lista tekintetében eddig mindössze annyi döntés született, hogy nem lesz hetedik frakció, illetve Márki-Zay Péter kérését elfogadva a lista első 5 helyén az előválasztás miniszterelnök-jelöltjei fognak szerepelni az előválasztási eredmény sorrendjében, ezt követően a 6. helyen Tóth Bertalan, a 7-en pedig Ungár Péter fog megjelenni. Minden más kérdés még tárgyalás részét képezi, azokban döntés nem született. A Jobbik listájáról azután születik döntés, ahogy kialakul a közös lista összeállításának a szempontrendszere.