Megegyezéshez közelít az ellenzék az első 45 közös listahely kérdésében

Megegyezéshez közelít az ellenzék az első 45 közös listahely kérdésében

Ismét összeültek az ellenzéki pártok vezetői, hogy megállapodjanak az országgyűlési választásra vonatkozó közös lista összetételéről. A Márki-Zay Péter nélkül, de tudtával megtartott találkozón közel kész listáról egyeztek meg, de egyes kérdések még továbbra is nyitottak - írja az atv.hu.

A miniszterelnök-jelölt három roma politikus listára kerülésével kapcsolatos kérését legalább részben teljesíteni fogják a pártok, ebben kompromisszumkésznek mutatkoznak. Azt a Márki-Zay által megfogalmazott kérést viszont egységesen elvetették, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom politikusai felkerüljenek a közös ellenzéki listára. Az MMM tehát nem kap külön kvótát, ám valamely párt terhére még megtörténhet, hogy listára kerülnek.

Az Egységben Magyarországért pártjai listás mandátumainak elosztásáról 4:2 arányban szavaztak, nem egységesen, vagyis ezt illetően még nem született végleges döntés.

Így áll most az ellenzéki lista első 45 helyét érintő többségi álláspont:

  • DK 14
  • Jobbik 12
  • Momentum 8
  • MSZP és Párbeszéd együtt 8
  • LMP 3 vagy 4 (egyéni győzelmeik számától függetlenül frakciógaranciát kaptak az első három párttól).

A fenti arányokról a DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP igen szavazatával, az MSZP és a Párbeszéd ellenében egyeztek meg. A portál a szocialista pártból szerzett információja szerint az MSZP ugyanis egymaga kíván legalább hét befutó helyet kapni, nem csupán nyolcat a Párbeszéddel együtt, így egyelőre ez ügyben is dűlőre kell jutniuk.

A áprilisban egymással összecsapó 106 ellenzéki és fideszes egyéni választókerületi jelöltek közül utóbbiak névsora a nagyobbik kormánypárt országos választmányának szerdai döntésével vált hivatalossá.

Hivatalos: itt a 106 fideszes és ellenzéki egyéni jelölt névsora

A Fidesz országos választmánya döntött az egyéni választókerületi jelöltekről, a hivatalos és véglegesnek tekinthető listát szerdán töltötték fel a nagyobbik kormánypárt honlapjára.