Elmehet az NVB is a fenébe! Megtagadta, hogy a külföldiek földszerzéséről szavazhassunk

Így szólt a kérdés:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar termőföld tulajdonjogát ne szerezhesse meg olyan magánszemély, aki nem rendelkezik magyar állampolgársággal?"

Az NVB egy ellenszavazattal megtagadta a kérdés hitelesítését.

Határozatában utalt arra, hogy az Európai Unió és tagállamai közötti viszonyrendszer alapjait érintő nemzetközi szerződés, hatálybalépését követően - más nemzetközi szerződésektől eltérően - "kicsúszik" a szerződést belső joggá tevő törvényből, "ha tetszik, a magyar törvényhozótól független, önálló életet él a belső jogban".

Az NVB szerint a termőföldforgalom tagállami állampolgárok tulajdonszerzésére vonatkozó tilalmának szabályozásánál az Országgyűlés elvesztette kizárólagos hatáskörét, tekintettel arra, hogy az részben az Európai Unióhoz került. A bizottság szerint így egy érvényes és eredményes népszavazás után az Országgyűlésnek jogszabályt kellene alkotnia a kérdésben, ami azonban már nem tartozik a hatáskörébe, így a kérdés nem hitelesíthető.

Az NVB meglátása szerint tehát az Orbán-kormány nem tudna olyan jogszabályt alkotni, amellyel megvédhetné a magyar termőföldet a külföldi állampolgároktól. Ennek viszont komoly veszélye van, hiszen a hazánkkal szembeni kötelezettségszegési eljárás már ott tart, hogy két hónap múlva az Európai Unió Bírósága elé kerülhet a magyar termőföld ügye. S félő, hogy akkor már nemcsak külföldiek, hanem cégek is vásárolhatnak majd birtoktesteket.

Ugyanakkor, ami egy kicsit elbizonytalanítja az embert, hogy az NVB viszont szabad utat adott az Orbán-kormány úgynevezett kvótareferendumának.

Ebbe az esetben így hangzik a kérdés:

"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?".

Tehát a 2016-os kormánykampánynak megágyazó kvótareferendum esetén nem egy olyan kérdésben járulnánk az urnák elé, amely szintén az EU hatáskörébe tartozik? Márpedig a bevándorláspolitika szintén megfeleltethető ez a kitétel.

De ugye a földkérdés hangoztatása kínos a Fidesznek a zöldbárói miatt, míg a bevándorlással minden egyéb botrányát el tudja fedni.