Előre kitervelt emberölés miatt 12 év fegyházbüntetésre ítéltetné el az ügyész Gyárfás Tamást

Előre kitervelt emberölés miatt 12 év fegyházbüntetésre ítéltetné el az ügyész Gyárfás Tamást

Másfél napig tartott a vádbeszéd. Az ügyész szerint Fenyő János megölését Gyárfás mint felbujtó rendelte el Portik Tamásnál, aki Jozef Rohácot bízta meg a végrehajtással. Ezután a védőbeszéd következik, ítélet novemberben várható.

A vádbeszéd ismertetése során az Index tudósítása szerint előkerültek azok a hangfelvételek, amelyeket korábban Portik titokban rögzített. Ezek alapján a két férfi Portik Tamás és Gyárfás Tamás 2003 és 2004 között egy éven belül öt találkoztak. Az ügyésznő szerint Portik több alkalommal is jelezte a beszélgetések alatt, hogy mekkora szívességet tett, pedig nem is ismerte „az embert”, (Fenyő Jánost) aki még mindig élne, ha őt nem szabadítják rá.

A vádhatóság szerint a hanganyagok egyértelműen bizonyítják, hogy Gyárfásnak és Portiknak közös titka van, továbbá egyértelműen olyan utalások vannak a beszélgetésekben, amelyek világosan cáfolják Gyárfás azon állítását is, hogy ő Portikkal csak pár alkalommal találkozott volna korábban.

A vádbeszéd végén az ügyésznő úgy összegzett, hogy Gyárfás Tamásnak volt indítéka és komoly szándéka is Fenyő János megöletésére, ezért a Magyar Úszó Szövetség egykori elnöke ellen a 12 évet meghaladó fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt úgy, hogy Gyárfást legkorábban büntetése négyötödének letöltése után helyezhessék szabadlábra.

Az ügyészi perbeszéd után Gyárfás Tamás védője, Zamecsnik Péter tarthatja meg a védőbeszédet, aki az Index szerint két doboznyi irattal készült a tárgyalásra.

A 2019-ben indult perben a Nap TV egykori producere ellen az a vád, hogy előbb Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa, Fenyő János megöletésével, majd mivel ő ezt nem hajtotta végre, Portik Tamáshoz fordult, aki a szlovák bérgyilkosnak, Jozef Rohácnak adta ki a feladatot. A vádlottak mindent tagadnak.

A négy éve húzódó büntetőper a végéhez kezd közeledni. Elsőfokú ítélet novemberben várható.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán