Embercsempész banda tagjai ülnek a vádlottak padjára Kecskeméten

Bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette és más bűncselekmények miatt nyolc külföldi és nyolc magyar állampolgár ellen emelt vádat.

Négyessyné Bodó Marianna ügyész, helyettes szóvivő közleménye szerint az elsőrendű vádlott, a bűnszervezet vezetője egy Budapesten élő, 48 éves szír-magyar kettős állampolgár volt, aki négy szerb, két szír, egy tunéziai és nyolc magyar társával végezte az embercsempészést.

A bűnszervezet 2013 májusától november végéig legalább 15 alkalommal szervezte meg Szerbiából a magyar államhatáron engedély nélkül átléptetett koszovói, szír és tunéziai migránsok Budapestre szállítását, valamint más schengeni államba eljuttatását. A migránsok elszállásolásához az elsőrendű vádlott Budapesten lakást, míg a szállításukhoz kisbuszt bérelt. A bűnszervezet szerb vádlottjai a migránsok zöldhatáron keresztüli átlépését szervezték.

Az embercsempészésért ausztriai célállomás esetén migránsonként 200, németországi úti cél esetén fejenként 300 euró járt a csoportnak. Ebből az elsőrendű vádlott 100 eurót, illetve 150 eurót fizetett ki a sofőröknek. Az ügyészség tizenegy vádlottat folytatólagosan, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádol, öt társukkal szemben az embercsempészés enyhébb formája, illetve közokirat-hamisítás bűntette a vád. Bűnösségükről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.