Ennyit ért az USA: Ramádi elesett és ismét kitűzte a fekete zászlót az IÁ

Elfoglalták a nyugat-iraki el-Anbár tartomány székhelyét, Ramádit az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei.

Az IÁ pénteken tűzte ki fekete zászlaját a szunnita többségű el-Anbár tartomány székhelye, Ramádi kormányzati épületeire. Az iraki fegyveres erők Malaab körzetbe vonultak vissza, ahol egészen vasárnapig tartották magukat a város nagy részét elfoglaló szélsőségesekkel szemben.

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök az állami televízión keresztül megparancsolta az Anbár tartományban szolgáló iraki katonáknak, hogy tartsák állásaikat. A helyzet komolyságát az is bizonyítja, hogy al-Abádi emellett - egyfajta erősítésként - parancsot adott a síita milíciáknak a bevonulásra a szunnita többségű tartományba. Ezzel a vallási különbségek miatti lehetséges vérontást kockáztatja.

A védelmi miniszter közölte, hogy légicsapásokat indítottak az IÁ állásai ellen Ramádiban, de ahogy a miniszterelnök, ő sem mondott többet a kialakult helyzetről.

A tartományi tanács egyik tagja

"teljes összeomlásnak"

- nevezte a helyzetet Ramádiban, s közölte, a helyi tisztviselők is jóváhagyták a síita fegyveresek csatarendbe állítását.

A nap folyamán később az IÁ fegyveresei a hadsereg Ramáditól nyugatra fekvő tartományi műveleti parancsnokságába is betörtek. Egy tisztviselő korábban arról számolt be, hogy a szélsőségesek körbevették a támaszpontot, s közölte, hogy már túl késő felmentést küldeni az érintett területekre. A rendőrség szerint robbanószerrel megrakott gépjárművek hajtottak a támaszpont kapujába.

Ramádi polgármestere és egy törzsi vezető szombaton még arról számoltak be, hogy a dzsihadistákat az Egyesült Államok és szövetségesei által végrehajtott légicsapások visszavonulásra késztették a városból. Az IÁ harcosai a hátrahagyott kormányzati épületek közül többet felgyújtottak, illetve csapdákat helyeztek el bennük távozásukkor - tették hozzá akkor.