A szakszövetség szerint ismét új erőre kapott az építőipar júliusban

A szakszövetség szerint ismét új erőre kapott az építőipar júliusban

Júliusban ismét új erőre kapott az építőipar, amely idén az egész évet tekintve jól teljesít majd, és továbbra is húzóágazat marad az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke elmondta,

a júliusi számok alátámasztják a szakszövetség várakozásait: az építőipar idén jól teljesít, húzóágazat marad, termelési értéke pedig eléri az 5500 milliárd forintot.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője kommentárjában ismertette, a júniusi teljesítménycsökkenés után júliusban ismét új erőre kapott az építőipar: a kibocsátás volumene mind éves (3 százalék), mind havi alapon (5,8 százalék) bővült. Mindez azt mutatja, hogy az ágazat termelését egyelőre nem vetette vissza a dráguló energia és építőanyag, valamint az orosz-ukrán háború okozta ellátási nehézségek sem.

Horváth András, a Magyar Bankholding vezető elemzője közölte, a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján becslése szerint idén 6 százalék körüli lehet az iparág éves növekedése, a következő egy évben a folyamatban lévő lakossági építkezési, felújítási és állami megrendeléstömeg elegendő volument biztosít.