A Jobbik ülhet be a Fidesz helyére az Európai Néppártban?

A Jobbik ülhet be a Fidesz helyére az Európai Néppártban?

Mi lesz a Jobbikkal? Hova ülnek majd be a képviselőik? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszolt az Euronewsnak Babar Viktor, az Europe Elects elemzője.

Mi lesz a Jobbikkal? Hova ülnek majd be a képviselőik? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszolt az Euronewsnak Babar Viktor, az Europe Elects elemzője.

Egyes közvélemény-kutatásokra hivatkozva azt mondta, a „legtöbb becslés” szerint a Jobbik a jelenlegi három képviselői helyéből kettőt tarthat meg az Európai Parlamentben (a többnyire pontos Medián legutóbbi kutatása három mandátumot mért az ellenzéki pártnak).

Babar Viktor szerint biztosnak tűnik, hogy a Jobbik nem fog a Fidesszel megegyező frakcióba ülni, ez ugyanis belpolitikai okokból egyik pártnak sem érdeke, mindkettőjük hitelességét rombolná.

„A Jobbik listavezetője, Gyöngyösi Márton az elmúlt hetekben azt nyilatkozta, hogy kapcsolatban állnak a Néppárt egyes szereplőivel, tehát elképzelhető, hogy Orbánék esetleges távozása esetén sem marad magyar tagpárt nélkül az EP legnépesebb pártcsaládja, ráadásul az elmúlt években tapasztalt néppártosodási politika betetőzése lenne, ha a Jobbik egy mérsékeltebb, a Fidesztől és szövetségeseitől megtisztított Néppárt tagja lehetne”

- fogalmazott az elemző.

Babar Viktor emlékeztetett rá: Gyöngyösi Márton leszögezte azt is, hogy a Salvini-féle erősen jobboldali frakcióhoz nem kíván csatlakozni a Jobbik, hiszen az elmúlt években jóval mérsékeltebb irányba fordult a párt.

„Ha azonban a Fidesz a Néppárt tagja marad, akkor szóba jöhet még a jelenlegi frakciók közül az ECR, amellyel szintén kapcsolatban áll a Jobbik”

- vélekedett az elemző.

Babar Viktor szerint, amennyiben a Néppárt liberálisabb szárnya a szociáldemokraták és a liberálisok segítségével mégis többséget tud szerezni Manfred Weber csúcsjelölti támogatásához, akkor a Fidesz könnyen elszigetelődhet, és akár távozhat is a pártcsaládból. A szintén néppárti Michel Barnier felbukkanása miatt azonban rendkívül nehéz előrejelezni az EP-választás utáni hetek forgatókönyvét.

Az elemző ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbánnak az elsődleges terve nem a Néppárt elhagyása, hanem annak belülről történő megreformálása, és ha, ez nem jön össze, akkor lehet a távozás az egyetlen megoldás.