És még mindig van lejjebb: a lezuhant orosz gépen poénkodik a Charlie Hebdo

"Az orosz fapados veszélyei". Fergeteges poén több, mint 200 halottról. 

Az egyik karikatúrán egy dzsihádista harcos fejére hullanak a gép roncsai, a felirat:

Az orosz légierő intenzívebb bombázásba kezdett. 

A másikon egy napszemüveges koponya látható, mögötte a repülő füstölgő roncsai, körülötte szemgolyók és vér. Felette a szöveg: 
Az orosz fapados járat veszélyei.
A koponya azt mondja: 
Inkább az Air Cocaine-t kellett volna választanom. 
(Ezzel arra a két Dominikán lecsukott, majd sikeresen megszökött francia pilótára utalnak, akik csaknem 700 kiló kokaint akartak becsempészni. A francia médiában az ügyet "Air Cocaine"-nak nevezik.)
 
Az élet újra, meg újra visszaigazolja azt a keserű bölcsességet, hogy soha ne mond, hogy nincs lejjebb. Tényleg mindig van. Amikor Charliék a vízbe fúlt menekült kisfiún poénkodtak, én komolyan azt hittem, hogy ez a végállomás, Fortress, 33 emelet mélyen a pokolban. Ám a francia karikaturisták kitartó munkával még lejjebb ásták magukat. Mert a kis Aylan haláláról szóló gúnyrajzok ízléstelenek és guszustalnok voltak ugyan, de aki nagyon akart, azért beleláthatott némi balos-liberális kritikát a migránsokkal szívtelenül bánó, gonosz Európáról. Ami persze így nagyon egyoldalú nettó baromság - de a megbotránkoztatás mögött akkor talán még volt némi mondanivaló. 
 
A mostani rajzok azonban nem akarnak felrázni, nem akarnak meggyőzni semmiről. Ezekből a lapokból csak 
a vegytiszta gonoszság mocskos leve csorog. 
De még a Sátán is lehet jó társaság egy ideig - ha jó humora van. De ezek a karikatúrák még csak nem is viccesek. Ez nem fekete humor. Ez a Hócipő, a Móricka és de Sade márki munkásságának ocsmány keveréke: erőltetett, rosszindulatú ócska szájszagú proli humor.
Nem, nem fogom betenni ide a képeket.
Nem szolgálom ki az alkotók perverz excibicionizmusát. Aki akarja, úgyis két kattintással megtalálhatja a neten. 
 
A legszebb az egészben, hogy a Charlie Hebdo a szerkesztőségükben történt januári iszlámista mészárlás után fél évvel, júliusban jelentette be, hogy többé nem közölnek karikaturákat Mohamed prófétáról. A jelek szerint most olyan célpontokra váltanak, 
akik nem lőnek vissza.
Mondjuk, ha az én szeretteim is ott ültek volna azon az orosz gépen, én lehet, hogy vennék egy Kalast, meg egy jegyet Párizsba és...Nem, csak azért sem írom le, csak azért sem hiszem, hogy ez a megoldás. Soha nem lehet ez a megoldás. De, hogy eszembe jutott, azzal aligha vagyok egyedül. Így terjed a gonoszság fertőző dögvésze lélekről lélekre. Nem a kegyeletsértés, nem a prosztó aljasság miatt igazán veszélyes, amit a Charlie Hebdo rothadt lelkű szerkesztői művelnek. 
Hanem ennek a vírusnak a terjesztése miatt.
Aki könyörtelen a halottakkal, az az élőkben is könyörtelenséget vált ki. A könyörtelenség gyűlöletet szül, a gyűlölet pedig halált. És akkor meg is érkeztünk 33 emelet mélyre - a Pokolba.