Csökkentik a hazánkba érkező uniós pénzeket

Csökkentik a hazánkba érkező uniós pénzeket

Az Európai Bizottság a hétvégén javasolni fogja Magyarország uniós támogatásainak csökkentését, a támogatások egy részének felfüggesztését javasolják majd az uniós pénzügyminiszteri tanácsnak mivel az Orbán-kormány nem adott meggyőző válaszokat a korrupciós és versenyjogi aggályokra.

A Napi.hu korábbi értesüléseit megerősítve Brüsszel annyi kiskaput hagyna, hogy egy gyakorlati időszak függvényében döntenek majd a végleges pénzmegvonásról.

A testület egyebek mellett főként az Integritás Hatóság és a Korrupcióellenes Munkacsoport függetlensége aggasztja, mivel ezek könnyen válhatnak patyomkin-testületekké. Ugyanígy hiányolják a garanciákat arra vonatkozóan is, hogy maguk a közbeszerzési eljárások szigorúbbak legyenek a nepotizmussal, valamint az uniós források szabálytalan felhasználásával szemben.

A két hatóság esetében ugyanis csak utólagosan érvényesíthető a jogszabályi megfelelőség, miközben maguk a közbeszerzési eljárások, keretmegállapodások szerződései teremthetnek lehetőséget a korrupcióra.

A Népszava is úgy értesült, hogy mivel a szóbeli magyar vállalások nincsenek kőbe vésve, de az egyeztetések biztatóan alakulnak. Így a lap szerint is az a legvalószínűbb, hogy időt adnak az Orbán-kormánynak az ígéretei végrehajtására.