Az EU új egységes piaci válságkezelési kerettel biztosítaná az áruk és szolgáltatások szabad mozgását

Az EU új egységes piaci válságkezelési kerettel biztosítaná az áruk és szolgáltatások szabad mozgását

Az Európai Bizottság új egységes piaci válságkezelési keretet mutatott be, hogy jövőbeli vész- és válsághelyzetek esetén megőrizze az áruk, a szolgáltatások és a személyek szabad mozgását, valamint a kulcsfontosságú áruk és szolgáltatások folyamatos elérhetőségét - tájékoztatott a brüsszeli testület hétfőn.

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos a válságkezelési keret bemutatásakor elmondta,

az új eszközök lehetővé fogják tenni a gyors és egységes reagálást, hogy újabb válságok esetén biztosítani lehessen az egységes piac nyitottságát, valamint azt, hogy a létfontosságú áruk továbbra is rendelkezésre álljanak.

Az új eszköz kiegyensúlyozott válságkezelési keretet hoz létre az egységes piacot fenyegető különböző veszélyek azonosítására és a piac zökkenőmentes működésének biztosítására. Új mechanizmust biztosít az egységes piac nyomon követésére, a különböző kockázati szintek azonosítására és a megfelelő válasz koordinálására. Létrejön egy tanácsadó csoport is, amely az Európai Bizottság és a tagállamok képviselőiből áll. Feladata az adott helyzet értékelése és a legmegfelelőbb válaszintézkedések ajánlása lesz - közölte.

Az uniós bizottság közleményéből kiderült:

A testület ajánlhatja a tagállamoknak, hogy a válság idején fontos áruk rendelkezésre állásának elősegítésére bővítsék vagy módosítsák termelőkapacitásaikat, illetve gyorsítsák fel a termékek engedélyezésének folyamatát. Azt is ajánlhatja a tagállamoknak, hogy a normál körülmények között képzett stratégiai tartalékokat célzottan osszák el.

Rendkívüli körülmények között a brüsszeli testület célzott, adott esetben kötelező információkéréseket intézhet a gazdasági szereplőkhöz. Arra is felkérheti őket, hogy fogadják el a válság idején fontos termékekre vonatkozó elsőbbségi minősített megrendeléseket. Továbbá bizonyos termékek gyorsabb tesztelés és akkreditáció révén gyorsított forgalomba hozatalát rendelheti el, ami vészhelyzetben is biztosítani fogja elérhetőségüket - írták.

A javaslatot az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa fogja megvitatni. Elfogadása után a rendelet a kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba - közölte az Európai Bizottság.