Az infláció miatt kész tovább emelni az alapkamatot az Európai Központi Bank

Az infláció miatt kész tovább emelni az alapkamatot az Európai Központi Bank

Az Európai Központi Banknak (EKB) készen kell állnia arra, hogy, akár a várakozásoknál nagyobb mértékben is tovább emelje az irányadó kamatot, ha az infláció csökkentéséhez erre van szükség - jelentette ki Isabel Schnabel, az EKB döntéshozója a Frankfurter Allgemeine Zeitung lapban szombaton megjelent interjúban.

Az MTI azt írja, az EKB a múlt héten sorban a negyedik alkalommal emelte meg a kamatlábakat, és a döntés indoklásában további emelésekre tett utalást. A piacok ennek alapján az EKB által a bankbetétekre fizetett, jelenleg 2,0 százalékos kamatlábat jövőre 3,4 százalékon árazták be befektetési döntéseikbe, szemben a múlt heti döntés előtti 2,75 százalékkal.

"Hogy kell-e ennél magasabbra mennünk, az a jövőbeli inflációs kilátásoktól függ" - mondta Schnabel. Hozzátette, hogy az EKB a középtávú inflációs várakozásokra fog összpontosítani, nem pedig az aktuális értékekre, és jelenleg kevés kockázatot lát a hitelfelvételi költségek túlzott emelésére, mivel a reálkamatok még mindig nagyon alacsonyak.

Három olasz miniszter is bírálattal illette az EKB legutóbbi döntését, amely miatt az adóssággal terhelt Olaszország hitelfelvételi költségei jócskán megugrottak. Schnabel szerint az EKB-nak állnia kell az ilyen jellegű nyomást. "Egyre nagyobb ellenállásra számíthatunk, és ezt el kell tudnunk viselni" - mondta az interjúban. "Pontosan ezért függetlenek a központi bankok."