Felmérés: A magyarokat zavarja legkevésbé az EU-ban a korrupció

Felmérés: A magyarokat zavarja legkevésbé az EU-ban a korrupció

Közzétette az Európai Bizottság a korrupcióról készített legfrissebb, 2019 decemberében végzett tematikus Eurobarométer felmérés eredményeit - írja az Eurológus. 

A felmérés eredménye szerint a korrupciót az európai polgárok több mint kétharmada (69%) elfogadhatatlannak tartja. 

A magyarországi válaszadók esetében ez az arány mindössze 38%, ami a legalacsonyabb érték a felmérésben részt vevő tagállamok válaszadóinak körében.

Érdekesség, hogy ezzel szemben a magyar megkérdezettek 87 százaléka úgy véli, hogy széles körben elterjedt problémát jelent a korrupció a hazájában, addig ugyanezen érték európai átlaga csak 71 százalék. 

Európában a válaszadók 70%-a, Magyarországon a 80%-a szerint a korrupció jelen van az országos közintézményekben, és a megkérdezettek több mint fele (EU: 53%, Magyarország: 52%) ugyanígy vélekedik a korrupció jelenlétéről a politikai pártok körében. Uniós szinten a válaszadók kétharmada (66%), Magyarországon pedig a 80%-a nem tartja kielégítőnek a magas szintű korrupciós ügyek kivizsgálását. Ugyanakkor mind uniós szinten, mind Magyarország esetében kisebbségben vannak azok, akik úgy érzik, hogy a korrupció kihat mindennapi életükre (EU: 26%, HU: 32%).

Úgy az EU-ban, mint Magyarországon az emberek a megvesztegetést, hatalommal való visszaélést személyes nyereség érdekében a politikai pártok, a politikusok és az állami támogatásokat odaítélő köztisztviselők esetében tartják a legvalószínűbbnek. Az is egyértelmű, hogy magyarok számára az EU-s átlagnál lényegesen nagyobb arányban elfogadható, hogy pénzt vagy ajándékot adjanak, vagy szívességet tegyenek a közigazgatás, közszolgálat szereplőinek.

A felmérésből az is kiderül, hogy – az uniós átlagot 5 százalékkal meghaladva – a magyarok 21 százaléka az ügyészséget is korruptnak tartja.