Elfogadta a hetedik orosz szankciócsomagot az EU

Elfogadta a hetedik orosz szankciócsomagot az EU

Az Európai Unió Tanácsa csütörtökön elfogadta az Oroszország elleni hetedik szankciócsomagot - számolt be az MTI.

Ennek értelmében a csomag importtilalmat vezet be az orosz aranyra, azon belül az ötvöstermékekre, és szigorítja egyes csúcstechnológiai áruk exportellenőrzését.

A csomag kiterjeszti azon ellenőrzött termékek listáját, amelyek hozzájárulhatnak Oroszország katonai és technológiai vagy védelmi és biztonsági ágazatának fejlesztéséhez, és ezáltal megerősíti a kettős felhasználású és fejlett technológiára vonatkozó exportellenőrzést.

A tanács sajtóközleménye szerint

az újonnan elfogadott csomag céljai között van, hogy szigorítsák a már hatályos gazdasági szankciókat, illetve hatékonyabbá tegyék azok végrehajtását.

A gazdasági szankciók mellett a tanács úgy döntött, hogy további személyeket és szervezeteket vesz fel szankciós listájára, és szigorítja a jelentéstételi kötelezettségeket, hogy megkönnyítse az EU-ban lévő vagyonuk befagyasztását.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint az unió újabb fontos lépést tett annak érdekében, hogy gyengítse Oroszország képességét az Ukrajna ellen indított háborúja finanszírozására.

Ismeretes, június elején fogadta el az Európai Unió Tanácsa az olajembargót is magába foglaló hatodik szankciós csomagot Oroszországgal és Fehéroroszországgal szemben, tekintettel arra, hogy Oroszország továbbra is folytatja az Ukrajna elleni agressziót.

Az EU elfogadta a hatodik szankciócsomagot, elindult az olajembargó

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a gazdasági társaságokat és egyéneket büntető, olajembargót is tartalmazó hatodik szankciós csomagot Oroszországgal és Fehéroroszoroszággal szemben, tekintettel arra, hogy Oroszország továbbra is folytatja az Ukrajna elleni agressziót - közölte az uniós tanács pénteken az MTI szerint.