Ez nem lehet állapot – változtatna a zárva tartáson a KDNP-vezetőség tagja

Izsó Gábor tavaly a Fidesz ellenében, de KDNP tagként nyert polgármesteri széket. Most olyat mondott, hogy na…

„Sokkolta a békési kereskedőket, hogy a kormány rendelete miatt munkanapokon is csak reggel 6 órától nyithatnak ki. Békés Város Önkormányzata megoldást keres.” 

- olvasható „Izsó Gábor csapata a Jobboldali Összefogás Békésért civil” - (JÖPK) szervezet oldalán, kommentár nélkül megosztott hírben, melyben Izsó maga nyilatkozik. Békés polgármestere a bekesmatrix.hu számára elmondta a zárva tartást országos törvények szabályozzák, az önkormányzatnak kevés mozgástere maradt, de Békés mégis minden lehetőséggel élni fog, mindent elkövet annak érdekében, hogy az üzletek nyitva lehessenek, a helyhatóság minden enyhítést támogatni fog. Izsó az mondta, hogy nem lehet állapot, hogy egy bolt csak hajnali hatkor nyisson ki, hiszen sokan ekkor már munkába indultak. Kerestük a városvezetőt is, a titkárság visszahívást ígért, de ez eddig nem történt meg.

Jó kapcsolatok az országos vezetéshez

Izsó véleménye azért is különös, mert nem csak a JÖPK által támogatott független polgármester, hanem a békési KDNP vezetőségi tagja is. A KDNP helyi csoportja azt írja közösségi oldalán, hogy az országos kereszténydemokrata miniszterekkel, államtitkárokkal, képviselőkkel a kapcsolataik kiválóak, ezáltal „az ország vezetéséhez Békés már most is ezer szállal kapcsolódik.” A KDNP ezzel a mondatával éppen azt igyekezett bizonyítani, hogy Békés akkor sem kerül „ellenzékbe”, ha nem a Fidesz, hanem a Jobboldali Összefogás Polgári Kör nyer az októberi helyhatósági választásokon.

Izsó Gábor, mint a KDNP által támogatott polgármester-jelölt
 

Korábban ugyanis országos hírré dagadt, hogy a KDNP úgy állt ki a polgármester mellett 2010-ben, hogy közben a Fidesz helyi csoportjának saját jelöltje is volt, Rácz Attila személyében. Így Békés egyike volt azon településeknek, ahol a Fidesz és a KDNP helyi tagsága egymásnak feszült. Izsó ebben a nézeteltérésben, a KDNP oldalára került, mi több 2014 decembere óta a kisebbik kormánypárt helyi vezetőségének lett a résztvevője. A vasárnapi zárva tartás intézménye pedig a KDNP parlamenti frakciójának a javaslata volt. Harrach Tamás kereszténydemokrata frakcióvezető a minap arról beszélt, hogy a szabad vasárnapot még több emberre kell kiterjeszteni, a hatástanulmányok ellenére is.

„Megfelelő ember” - a Fidesz országgyűlési képviselője szerint

Dankó Béla, a Fidesz országgyűlési képviselője, választókerületi elnöke még 2014 nyarán azt nyilatkozta, hogy Izsó Gábor hivatalban lévő független polgármester lesz a “megfelelő ember”, aki megérdemli a Fidesz támogatását. Ugyanakkor megjegyezte reméli, hogy a testületi többséget birtokló Jobboldali Összefogás Polgári Kör városatyáit, a Fidesz képviselői cserélhetik le. Az élet nem, a jelen cikk fejlécképében Izsóval mosolyogva kezet fogó a választókerületi elnököt igazolta. Izsó először nem is kért a Fidesz támogatásából, másrészt a polgármester csapata a Jobboldali Összefogás Polgári Kör maradt. A Fidesznek két képviselője lett, a JÖPK-nek hat, mindannyian a KDNP tagjai.

Izsó tavaly azt is kijelentette, hogy nem tart igényt párttámogatásra, ezért vele szemben a nagyobbik kormánypárt elindította helyi csoportelnökét, Rácz Attilát, aki annak rendje és módja szerint csúfos vereséget szenvedett. Izsó így hivatalban maradt. Az összefogásra, Rácz szerint azért lett volna szükség, mert:

“...városunk fejlődésének elengedhetetlen feltétele a kétharmados FIDESZ-KDNP kormány irányába történő nyitás. Szükségszerű Békés vezetésének politikai összekapcsolása a jelenlegi kormányzattal, amely csak a FIDESZ helyi csoportján keresztül biztosított.”

Pártokkal és pártok nélkül is elindul

Izsó helyi szinten ismert és populáris politikus először 2006-ban a Fidesz és a Jobboldali Összefogás Polgár Kör színeiben nyert. Még 1998-ban, a MIÉP színeiben több mint húsz százalékkal szenvedett vereséget, akkor a nevető harmadik, a győztes MSZP lett. Már 2010-ben is összekülönbözött a Fidesszel, mert a párt ellenében akart ismét polgármester lenni.  Négy évvel ezelőtt ugyanis Erdős Norbert szerette volna megmérettetni magát, a helyi Fidesz csoport pedig mellette állt ki, Izsóval szemben.

Erdős Norbert még 2010-ben azt nyilatkozta az origo.hu számára, hogy döntés született arról is, hogy csak Fidesz-tagokat indítanak a választásokon. Mint, ahogy a hírportál megjegyzi 2006-2010 között a Képviselő-testületben Erdős szerint egy volt MDF-es és három volt MIÉP-es képviselő is ül fideszes támogatással, egyikük pedig 2009 elején csatlakozott a helyi Jobbik-szervezethez. Erdős időközben, a vélhetően a “békesség” kedvéért elállt az indulástól, tehetségét később kormánymegbízottként, majd EP-képviselőként kamatozta, de ma is tevékeny a békési közéletben is.

Még a KDNP-embléma használata is vita volt

A Jobboldali Összefogás Polgári Kör három jelöltje a KDNP emblémájával indult, de a Helyi Választási Bizottság elutasította azt a hivatalos kifogását, amely el akarta tiltani a három kereszténydemokrata jelöltet indító Jobboldali Összefogást, a KDNP logó használatától, hivatkozva a párt helyi vezetőinek az engedélyére.

Lehet Izsó is Szalma Botond nyomdokaira lépett

Szalma Botond korábbi újpesti önkormányzati képviselő, a budapesti KDNP elnöke akkor lett országosan ismert politikus, amikor pártja kizárta soraiból. A politikus többek között ellenezte a Fidesz-KDNP kettős tagságot és rendszeresen kritizálta a Fidesz és a KDNP vezetését is. Még azzal is megvádolta az egyik kereszténydemokrata vezető, a kizárási eljárása alatt, hogy a Jobbik ügynöke. Szalma függetlenként is elindult Újpesten, de nem ért el számottevő eredményt. Országos hír lett az is, hogy Szombathely KDNP-s polgármestere kihasználta az utolsó vásárlós vasárnapot, a Family Center parkolójában fotózták le Puskás Tivadart és feleségét.