Már a Coca-Cola és az Unilever is bojkottálja a Facebookot

Már a Coca-Cola és az Unilever is bojkottálja a Facebookot


Hiába jelentett be komoly változásokat péntek este Mark Zuckerberg, újabb óriáscégek csatlakoztak a Facebook ellen indított bojkotthoz. Az akciót az Egyesült Államok legismertebb, antiszemitizmus és rasszizmus ellen küzdő szervezete, az Anti-Defamation League hirdette meg, mert szerintük a cég nem lép fel elég határozottan Donald Trump gyűlöletkeltő bejegyzései, valamint az álhírek terjedése ellen.

A kezdeményezéshez először még csak kisebb cégek csatlakoztak, de az amerikai telekommunikációs óriás, a Verizon után immár a Coca-Cola és az Unilever is az akció mellé állt. Az új csatlakozók között ott van már a Honda autógyár és a Hershey csokoládé is.

Elemzők szerint az Unilever bojkottja különösen érzékenyen érintheti a közösségi oldalt, hiszen a cég a világ egyik legnagyobb hirdetője. Az Unilever az Egyesült Államokban tapasztalt „polarizált időszak" alatt viselt felelőséggel magyarázta a döntését, mely egész évre szól.

A bejelentés miatt a Facebook részvényei 7 százalékot zuhantak a tőzsdén - írja a hvg.hu.

Pedig Mark Zuckerberg még az Unilever döntése előtt nagy változásokat jelentett be a Facebook adatkezelésében. A közösségi oldal alapítója szerint a jövőben megjelölik majd azokat a posztokat, melyek sérthetik az irányelveiket, de hírértékük miatt az oldalon maradhattak. Ezen kívül létrehoznak egy választási információs oldalt is, aminek a linkjét közzéteszik minden választással kapcsolatos hír mellett.

Zuckerberg azt is hozzátette videóüzenetében, hogy azokat a posztokat, melyek erőszakhoz vezethetnek, vagy embereket foszthatnak meg szavazati joguktól, továbbra is minden esetben eltávolítják.